Меню

 

Защо мъникът плаче?

  


Отнасяйте се с разбиране към детските сълзи. Малкото човече има нужда от вашето внимание и съчувствие, за да се справи с тях. А с времето вие все по-добре ще разбирате защо то плаче и какво е нужно да направите. ♡

  

Глад

Това обикновено е най-честата причина за плача на бебето от 0 до 3 месеца. Когато е гладно, то започва да мърда устнички, протяга ръчички, иска да улови гръдта на мама и по правило плаче силно.

 

Как да помогнете?

Дайте на мъничето да похапне. Ако това го успокои, значи именно гладът е бил причината за писъците.

 

Колики

Плачът, дължащ се на колики, е на пресекулки – бебето се успокоява за кратко и пак започва да недоволства. Храненето в този случай няма да разреши проблема.

 

 Как да помогнете?

След консултация с педиатър можете да дадете на мъника капки против колики, които да го успокоят, или пък да предложите чай за облекчаване на коликите. Лек масаж на коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка както и затопляне (например с топла пелена) също биха се оказали полезни.

 

Умора

Тя може да бъде и физическа, и психическа. Бебето започва да губи интерес към заобикалящите го хора и предмети, после започва да се движи неспокойно, да хлипа или да плаче силно.

 

Как да помогнете?

Нужни са тишина и спокойствие. При първите признаци на умора къпането обикновено има успокояващ ефект, но ако умората вече се е натрупала, къпането може да доведе до превъзбуда. Гушнете мъника, изпейте му песничка и се опитайте да го приспите.

 

Топло или студено

Терморегулацията на бебето е твърде незряла и затова то често прегрява или се охлажда прекомерно. Ако му е топло, се зачервява, опитва се да си освободи ръчичките и крачетата. Ако му е студено, плачът е внезапен и пронизителен, после е по-скоро приглушен, крайниците му са хладни на допир.

 

Как да помогнете?

Ако на мъника му е топло, трябва да го разсъблечете, а ако му е студено, да го облечете, завиете или най-добре – гушнете до вашето тяло. 

 

Болка

Плачът обикновено е силен и безутешен. Дори бебето да е гладно, след първите сукателни движения се отказва и пак започва да недоволства.

 

Как да помогнете?

Обърнете се към педиатъра, ако това състояние трае прекалено дълго.

 

Недостатъчно внимание

Комуникацията е основно условие за пълноценното развитие на мъника. Ако той плаче, но щом го вземете на ръце, притихва, значи му е било скучно самичък.

 

Как да помогнете?

Потребността от общуване трябва да бъде удовлетворявана. Това не е глезене или каприз, а жизнена необходимост. Още от първия ден е хубаво да говорите на бебето, да му пеете песнички, да му се усмихвате и т.н. 

 

Мокри пелени

Важно е да сменяте редовно пелените на мъника. Ако кожата му е раздразнена, той плаче не толкова силно, но постоянно.

 

Как да помогнете?

Почистете зоната под пелените на бебето, използвайте крем против подсичане и му създайте условия, за да се чувства добре. Ако е нужно, потърсете помощ от педиатъра.

 

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg