Меню

БЕБЕШКИ ДРЕШКИ: ПОГЛЕД НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО 


 

В исторически план детското облекло е сравнително нова идея. До 19 век детските дрехи са представлявали малко копие на облеклото за възрастни. В началото на 18 век модата за възрастни, както и за деца, става малко по-свободна и няма толкова ограничения. Разработени са няколко популярни стила, специално за деца, като например моряшкото костюмче и хусарската жилетка или етонско сако – сако с права кройка и широки ревери, носено като униформа от учениците от Колежа Eton в Англия.

 

В миналото може би най-трудно е било на бебенцата. Те са били повивани в много слоеве, някои, от които вълнени, за да не настинат. Тогавашните бебешки дрешки се деляли на дневно и нощно облекло, което е включвало и две шапки. Също така бебетата носели корсети и колани около коремчето. До осем месеца облеклото на детето се състояло от дълги бебешки дрешки, след което започвало да носи по-практични и по-къси, за да може движенията му при пълзене и ходене да са по-свободни.

 

Малките деца, момчета и момичета, до определена възраст (обикновено в периода между 3 и 7 години) са били обличани в рокли, подобни на тези, носени от жените. Роклите са имали ленти за затягане на гърба, както и колани, с които възрастните са можели да контролират и ограничават движенията на малките човечета. Моментът, в който момчето започвало да носи панталон, символизирал превръщането му в „малък мъж“.  Момичетата пък носели корсети, за да оформят талията си от ранна възраст, въпреки вредите, които са причинявали на здравето им. 

 

За щастие от втората половина на 18-ти век детските и бебешки дрешки стават все по-свободни и удобни и отговарящи на нуждите на мъниците. 

 

Днес на пазара се предлага голямо разнообразие от бебешки дрешки. Ние, екипът на Мини Ти, Ви съветваме да се спрете на тези от тях, които изглеждат добре, но същевременно са удобни, функционални и качествени. При нас може да откриете подбрани бебешки дрешки и аксесоари на доказани производители. 

 

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg