Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
24 май, 2023 17:54
Мини Ти

Езикът на жестовете на бебето е форма на комуникация, която използва жестове и знаци вместо или в допълнение към говоримия език. Има за цел да помогне на малките дечица, които все още не са развили способността си да говорят, да изразят по-добре своите желания, нужди и емоции. 


 

Употребата на езика на жестовете на бебето може да има много ползи както за родителите, така и за децата. Той може да помогне на мъниците да съобщят своите желания и нужди по-ефективно и да намали разочарованието вследствие на неразбиране от страна на родителите им. Освен това може да помогне на бебетата да развият своите фини двигателни умения и когнитивни способности. От друга страна, на родителите може да помогне да разберат какво се опитват да комуникират към тях дечицата им и да реагират по по-подходящ начин, което ще доведе до по-силна и по-пълноценна връзка между тях.

 


 

За да започнете с езика на жестовете на бебето, можете да посещавате специализирани уроци, да се консултирате с книги или уебсайтове, посветени на темата, да гледате видеоклипове с онагледени примери или да разговаряте с професионалист в сферата. Важно е да изберете език на знаците, който е подходящ за възрастта и нивото на развитие на детето ви. Също така е от особено значение да сте последователни и да използвате знаците винаги, когато имате възможност, в ежедневните дейности.

 


 

Примери за често срещани знаци в бебешкия жестомимичен език:

 

● „Мляко“ – този знак се прави, като поднесете пръстите си към уста, сякаш пиете от чаша.

● „Ям“ – този знак се прави, като приближите пръстите си до уста, сякаш отхапвате храна.

● „Още“ – този знак се прави чрез отваряне и затваряне на ръката ви, сякаш хващате нещо.

● „Смяна на памперс“ – този знак се прави чрез разтриване на дланите ви.

● „Заспивам“ – този знак се прави, като поставите ръце на бузите си и затворите очи.

● „Горещо“ – този знак се прави чрез размахване на ръка пред лицето ви, сякаш усещате топлина.

● „Книга“ – този знак се прави, като държите въображаема книга и разлиствате страниците ѝ.

● „Мама“ – този знак се прави чрез посочване на бузата ви, сякаш давате целувка.

● „Татко“ – този знак се прави чрез потупване по гърдите, сякаш показвате къде е сърцето ви.

● „Любов“ – този знак се прави чрез поставяне на ръка върху сърцето ви.

 

Важно е да се отбележи, че бебешкият жестомимичен език не е заместител на говоримия език, а по-скоро допълнение. Разбира се, мъниците ще трябва да се научат да говорят, за да общуват пълноценно с другите. Използването на езика на жестовете на бебето обаче може да даде на децата преднина в тяхното езиково развитие и впоследствие общуване с околните.

 


 

Бебешкият жестомимичен език е ценен инструмент за родители и деца за подобряване на комуникацията и подпомагане на езиковото развитие. С многобройните си предимства и положителното въздействие, което може да има върху взаимоотношенията, езикът на жестовете на бебето си струва да бъде разгледан от всяко семейство. 

 

Ако проучвате въздействието на технологиите върху мъниците, вижте и предходната ни статия „Времето пред екрана и неговото влияние върху малките деца“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg