Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
12 април, 2023 21:13
Мини Ти

 

В днешната дигитална ера времето пред екрана се превърна в неразделна част от ежедневието на много мъници. От игри до образователни видеоклипове, технологиите са популярен източник на забавление и способ за обучение. Въпреки това нараства загрижеността относно въздействието, което те могат да имат върху здравето и развитието на малките деца. В тази статия ще разгледаме 5 потенциални проблема, които биха могли да възникнат вследствие от прекомерното стоене пред екрана.


1. Намалена физическа активност.

Един от основните проблеми е намалената физическа активност. Когато мъниците прекарват твърде много време пред екрана, е по-малко вероятно да се занимават с физическа активност и е по-вероятно да водят заседнал начин на живот. Това може да доведе до затлъстяване и други здравословни неразположения.

 


 

2. Лош сън.

Друг проблем с времето пред екрана е неговото влияние върху съня. Децата, които прекарват прекалено много време пред телефона или таблета, особено преди лягане, са по-склонни да имат лошо качество на съня. Това може да доведе до преумора и други отрицателни въздействия върху цялостното им здравословно състояние.

 


 

3. Напрежение в очите и главоболие.

Взирането в екрана за продължителни периоди от време може да доведе до напрежение в очите, замъглено зрение и главоболие. Това може да бъде особено притеснително при мъниците, които все още развиват зрителната си система.

 


 

4. Социални и емоционални затруднения.

В допълнение към физическите и здравословните проблеми, прекомерното време, прекарано пред екрана, може да има социални и емоционални последици. Децата, които прекарват твърде много време пред лаптопа и телефона, са по-склонни да ограничат общуването и социализацията си лице в лице, което може да доведе до трудности в комуникацията и уменията за изграждане на взаимоотношения. Това може да има трайно въздействие върху бъдещите им взаимодействия с околните.

 


 

5. Намален обхват на вниманието и нарушено когнитивно развитие.

Изследванията показват също, че прекомерната употреба на дигитални устройства може да има отрицателни въздействия върху обхвата на вниманието и когнитивното развитие на мъниците. Това може да има трайно въздействие върху техния бъдещ потенциал за усвояване на нова информация.

 


 

Препоръки:

Тъй като времето пред екрана се е превърнало в неразделна част от ежедневието на много деца, е важно родителите им да ограничат неговото въздействие върху тях. Американската академия по педиатрия препоръчва мъниците да прекарват не повече от 1 час на ден пред екрана и родителите им да се ангажират съвместно с децата си, докато те използват телефон, таблет или лаптоп. Това може да гарантира, че времето пред екрана е посветено на образователни и интерактивни занимания, а не на пасивни и изолиращи такива.

 


 

Влиянието на технологиите върху малките деца нараства, безпокойството сред родителите и здравните специалисти също. Въпреки че дигиталните устройства могат да бъдат ценен инструмент за забавление и образование, важно е да се ограничи времето, прекарано пред тях, и да се гарантира, че то е с позитивен характер. По този начин родителите ще могат да намалят отрицателните въздействия и да насърчат здравословното развитие на децата си.

 

Ако се чудите кои са положителните и отрицателните страни на съвместния сън с мъниче, надникнете и в предходната ни статия „Съвместен сън с бебе – плюсове и минуси“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg