Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
13 март, 2023 17:02
Мини Ти

 

Съвместният сън се отнася до практиката бебето да спи в едно легло с родителите си. Този метод на организиране на спането е обект на много дебати сред родители и експерти. Докато някои смятат, че има много предимства, други твърдят, че крие и немалко недостатъци. В тази статия ще обсъдим плюсовете и минусите на съвместния сън, за да помогнем на мамите и татковците да вземат информирано решение дали той ще бъде подходящ за тях и мъника им.

 СЪВМЕСТЕН СЪН С БЕБЕ – ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ  

 

Плюсове на съвместния сън:

 

 

  • Изграждане на силна връзка между родителите и бебето.

Съвместният сън е чудесен начин за родителите да се свържат с детето си. Да бъдете близо до малкото човече и да можете бързо да отговорите на нуждите му подпомага създаването на силна връзка между родителите и мъничето.

 


 

  • Улеснено нощно хранене.

За кърмещите майки съвместният сън може да направи нощното хранене много по-лесно. Вместо да се налага да стават от леглото, мамите могат просто да се протегнат и да нахранят бебето си, без да се разбуждат напълно.

 


 

  • По-голяма продължителност на съня. 

Някои родители откриват, че съвместният сън им позволява да спят повече, тъй като не им се налага да отиват в съседна стая, за да се погрижат за нуждите на детето си.

 


 

  • По-добър сън за бебето.

Някои експерти смятат, че съвместният сън може да помогне на мъниците да спят по-добре, тъй като се чувстват по-сигурни и по-спокойни в присъствието на родителите си.

 

Минуси на съвместния сън:

 


 

  • Съображения за безопасност.

Един от най-големите проблеми при съвместния сън е безопасността. Ако не се спазват мерките за безопасност, съществува риск бебето да се заклещи между леглото и стената или да не му достига достатъчно въздух под завивките. Важно е да следвате насоките за безопасно съвместно спане, като например поставяне на бебето по гръб върху твърда, равна повърхност, далеч от меки предмети и свободно спално бельо.

 


 

  • Трудности при раздяла.

Някои родители смятат, че съвместният сън затруднява прехода на бебето към самостоятелно спане в собствено легло, тъй като то свиква да спи с тях.

 


 

  • Липса на лично пространство.

Други родители пък са на мнение, че съвместният сън отнема личното пространство и интимността между партньорите, тъй като те трябва да споделят леглото си с бебето си.

 

Съвместният сън има своите плюсове и минуси и всяко семейство индивидуално решава дали е подходящ за него. Ако не сте съвсем сигурни как се чувствате относно тази практика, поговорете с педиатъра си, за да можете да вземете възможно най-информирано и добро за вас решение.

 

Тазгодишният Свети Валентин мина, но ако търсите интересни идеи как да прекарате празника догодина, вижте и предходната ни статия „Свети Валентин с бебе“. ♡

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg