Меню
Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
4 септември, 2022 14:35
Мини Ти

 

Съвсем нормално е в началото да се чувствате леко непохватна, докато гушкате мъничето си. Нужно е обаче възможно най-бързо да овладеете правилните начини да го държите. Ако темата ви вълнува, продължавайте да четете – ще си поговорим за основните позиции, с които няма как да сгрешите. 

КАК ДА ДЪРЖИМ НОВОРОДЕНОТО ПРАВИЛНО?

 

 

В позиция по корем:

Хванете бебето с едната си ръка през коремчето, а с другата между крачетата. С всяка част от тялото си то докосва вашето, а главичката му е удобно легнала на лакътя ви.

 

Предимства:

Чудесна поза, ако новороденото има стомашни проблеми. Топлината на ръцете ви ще му подейства успокояващо и сънят му ще бъде дълбок и продължителен.

 

* * *


В позиция „люлка“:

Гръбчето на мъника е опряно на лакътя ви, докосвате с другата си ръка коремчето му. Гледате се очи в очи – така се опознавате и свиквате един с друг.

 

Предимства:

На бебето му е удобно, има възможност и да се движи. Често новородените заспиват именно в тази поза, тъй като близкият зрителен контакт с мама ги кара да се чувстват сигурни и защитени. 

 

* * *

 

В позиция „Буда“:

Седнали сте, гръбчето на мъника е подпряно на гърдите ви, държите крачетата му събрани. Позата му дава възможност да се оглежда около себе си и да изучава с любопитство света, който го заобикаля.

 

Предимства:

Бебето се чувства сигурно от контакта с тялото ви и неговата топлина, тъй като си припомня позицията, в която е било в утробата – сигурно и топло място, защитено от опасности. Заедно с това и вие ще се успокоите от близостта на малкото беззащитно създание и усещането, че сте важна за него, за да го закриляте и пазите. 

 

* * *


В изправена позиция:

Коремчето на новороденото е опряно на гърдите ви, а главичката – на раменете, докато го държите за дупето и крачетата. Тази позиция е полезна за след хранене, за да се улесни усвояването на храната. Нужно е обаче да внимавате главичката на мъника да е опряна стабилно на рамото ви.

 

Предимства:

Бебето се успокоява, защото вдишва миризмата ви, чува гласа ви и долавя биенето на сърцето ви. За новородените е особено важно да са близо до мама възможно най-дълго поне в първите месеци след раждането.

 

 

Необходимо е да знаете… 

Смята се, че мъниците, носени по-често на ръце, по-бързо развиват сетивата си. Близо до мама бебето се успокоява и притихва – така вместо да реагира с плач на околните дразнители, то започва да се „вслушва“ в света около себе си и да „попива“ новата информация. Освен това носенето на ръце тренира вестибуларния му апарат (особено ако се разхождате в кръг и/или плавно полюшвате новороденото). В прегръдката на мама малкото човече наблюдава отблизо лицето ѝ, устните ѝ, как те артикулират, слуша интонацията на гласа ѝ. Така постепенно се подготвя за първите звуци и думички, които ще произнесе самостоятелно. Не на последно място, самата майка се чувства по-добре с новороденото в прегръдките си – чувството за тревожност намалява, повишава се настроението ѝ. А това са важни фактори, за да се избегнат депресивни състояния, възможни в първите седмици след раждането.

 

Ако първият рожден ден на вашия наследник наближава, хвърлете едно око и на предходната ни статия „Първият рожден ден на мъника“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg