Меню
Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
18 август, 2022 10:37
Мини Ти

 

Денят, в който се ражда бебето, има особено място в семейната история. Първият му рожден ден пък поставя начало на дългогодишна традиция, която можете да превърнете в серия от незабравими празници! „Как да се подготвите?“, „Кого да поканите?“, „Къде да го отпразнувате?“, „Какво да предложите за хапване?“ и „Какво се подарява?“ – отговаряме на всички въпроси.

ПЪРВИЯТ РОЖДЕН ДЕН НА МЪНИКА

 



Как да се подготвите?

 

Първият рожден ден е преди всичко ваш празник. Това е и първата ви равносметка – изминалите 12 месеца са били не само време на бурен растеж на детето ви, те са и първият тест за това как се справяте като родители. Можете да превърнете събитието в ретроспекция на изминалите дни, които са били особено интензивни за вас с ежедневните открития, все по-дълбоко потапящи ви в „страната на родителството“. Ако имате афинитет към видео обработката, можете да използвате уменията си, за да онагледите всяко първо постижение на мъника през този период. Той няма да може да оцени усилията ви сега, но ще има прекрасен спомен от първия си рожден ден след време.

Чудесна идея е да измайсторите и „кутия на пожеланията“ – в нея всички гости ще могат да пуснат картички с пожелания към рожденика, които, трупайки се през годините, ще се превърнат в мил спомен.

Задължително е да се снабдите с внушително количество балони – няма бебе, което да не им се радва.

Украсата като цяло също има принос за празничното настроение – нека е така поставена, че да е далеч от детските ръчички и да не съдържа малки елементи, които биха могли да попаднат в устите на малчовците.

Обособете кът за най-малките гости. Принципно не е препоръчително да са повече от 4-5 дечица, защото иначе рискувате празникът да се превърне в непрестанно усилие да бъдат укротени толкова мъници на едно място. Обезопасете един от ъглите в помещението, наредете плюшени играчки, възглавнички и меки топки например. Сложете и столчета, на които да могат да седнат родителите, които ще наблюдават игрите.

Погрижете се за музикалното оформление с любими на всички песнички.

Направете покани – дори празненството да е в тесен семеен кръг, те ще са спомен от първия рожден ден за близките ви. Нека времето за провеждане на събитието бъде съобразено с часовете за бодърстване на бебето, за да не се окажете накрая с раздразнителен главен герой.

Обезателно подгответе фотоапарата или телефона – историята ще се нуждае да бъде документирана в множество на брой сладки снимки и видеа. 

 


Кого да поканите?

 

Обикновено първият рожден ден е празник за най-близките. Това има своето обяснение – в тази възраст децата все още се плашат от непознати лица, изнервят се и от излишната суматоха, която причинява събирането на много хора на едно място. Затова бихме ви препоръчали да се ограничите до споменатия вече кръг. Освен явните преимущества, които ще спечелите, ще се застраховате и срещу евентуални заплахи за здравето на мъника. Винаги е по-трудно да се предвиди въздействието на по-голяма група хора.

Не хранете илюзии, че ако поканите много връстници на малкия рожденик, той ще се забавлява повече. В тази възраст бебетата все още не могат да комуникират помежду си, не се и заиграват. По-скоро рязко можете да покачите фоновия шум на събитието.

 


 

Къде да го отпразнувате?

 

Тук съображенията са почти същите. Непознатата обстановка може да породи тревогата у детето. Вие ще имате много по-ограничени възможности да се уедините с него, ако стане нервно, защото му се спи или пък е гладно. Затова може би е най-добре да се съберете у дома, ще имате всички удобства, за да реагирате, ако има нужда.

 


 

Какво да предложите за хапване?

 

Храненето на мъника следва своя собствена схема, затова разнообразие в неговото меню не се очаква.

Добре е да има нещо за гризкане, плодове и зеленчуци, но се консултирайте предварително кои са разрешените за ядене храни на гостуващите бебета, за да няма повод за плач.

Възрастните могат да похапнат нещо леко, което не изисква сериозна подготовка – все пак сте млада майка и не разполагате с неограничено време за развихряне в кухнята.

Акцент, разбира се, е тортата, но тя е по-скоро радост за очите в тази възраст. 

 


 

Какво се подарява?

 

Не се притеснявайте да уточните предварително с гостите от какво има нужда детето. Това са близки хора и те няма да изтълкуват поведението ви погрешно. По-добре е да подскажете на баба и дядо, че мъникът ще има нужда от нови дрешки за предстоящия сезон, отколкото да се окажете с 2 къщи за кукли или 2 люлеещи се кончета, да речем.

Всяка играчка, която има за цел усъвършенстването на умението за ходене, ще е добре дошла. На пазара има огромно разнообразие, от което да избирате.

Развиващите играчки за тази възраст също са много подходящи. Конструктори с геометрични фигури, меки пъзели, движещи се/музикални играчки и др. са сред най-често предпочитаните.

Добър избор са и детските къщички и палатки, в които малчуганът ще може да се крие и играе в захлас.

Плюшените играчки също са уместен подарък, особено когато са тематични за празника.

Винаги смислен подарък са книжките – за тази възраст препоръчваме да са с повече ярки илюстрации и с по-малко текст (за предпочитане в стихотворна форма).

Можете да заложите и на творчески подарък – боички, пастели, моливи, книжки за оцветяване и т. н.

Не забравяйте и себе си. Отбележете първия рожден ден на вашето бебе, като си направите с таткото един малък подарък – скъп спомен от събитието. Все пак вие сте основната причина за появата на малкия рожденик!

 

Ако темата за водните активности при децата представлява интерес за вас, можете да надникнете и в предходната ни статия „Плуване за най-малките – какво може детето и какви са задачите за родителите?“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg