Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
6 май, 2022 23:47
Мини Ти

 

Като родител най-вероятно често ви се налага да слушате, с повод и без, за различните етапи на развитие и очаквани постижения на мъника по месеци. Почти сигурни сме, че в даден момент просто ще спрете да следите спазването на „графика“ от вашето собствено дете. Може би така е и най-добре. Ако наредите десет 7-месечни бебета на една права и така да се каже ги пуснете да се състезават, ще забележите, че едно ще пълзи, друго ще се търкаля, трето ще се движи по диагонал, но така или иначе всяко от тях ще стигне финала по свой начин и със собствено темпо. Важно е да помните, че особено когато става въпрос за двигателните умения на мъника, прогресът е много по-важен и по-съществен от времето, в което се случва. Няма значение дали детето ще проходи „рано“ или „късно“, важно е да го направи и да го прави добре.Напредването

 

И така – кои са знаците, че бебето напредва в двигателното си развитие? Първо в този списък е обръщането. То не само дава по-голяма свобода в движението на мъника, но е и подготвяща стъпка към самостоятелното сядане и прохождането. Колкото и странно да звучи, умението на детето да се обърне самичко е знак за развитие и на мускулната му маса. Накратко – обръщането ви казва, че вашето бебе е станало по-силно и по-координирано.

В подготвителния за обръщането период мъникът започва с леки люлеещи движения. Най-образно това може да се опише с движенията на костенурка, обърната по гръб – също като детето тя може да движи главичката си и да маха с ръчички и крачета, но няма силата да се преобърне по корем. За щастие, при бебето настъпва подобрение – рано или късно то ще започне да повдига и гръдния си кош. Мъникът ще започне и да рита – необходима стъпка към достатъчната за преобръщане сила на мускулите на крачетата. Остава му само да се сдобие и с по-силни коремни мускули и вече ще е готово за важното движение. 

 


От какво зависи?

 

Децата усвояват умението да се обръщат по-бързо, когато са прекарвали повече време по корем. В тази поза те активират значително повече групи мускули, които, лежейки по гръб, не са в състояние да използват.

 Кога да очаквате да се случи?

 

Това зависи от няколко фактора:

  • Доносеност – недоносените бебета, както знаете, изостават малко в развитието си в сравнение с доносените. Умението за обръщане може да се очаква около 6-7-ия месец, а при недоносените мъници – с около месец по-късно.
  • Темперамент – смята се, че децата с по-спокоен темперамент са по-бавни в усвояването на двигателните умения.
  • Размер – обикновено по-големите бебета се обръщат по-късно от по-мъничките.

Умението зависи от много фактори, което е и причината да не очаквате вашият мъник да се обърне точно в месеците, в които би трябвало според книгите.

В допълнение идва и изричната препоръка новородените да спят само по гръб, която забавя момента на обръщане на детето. И все пак по-важно е да предотвратите евентуално задушаване по време на сън, отколкото бебето да се обърне точно на 6-ия месец, нали?

Преди мъниците са се обръщали към 4-ия месец, сега това се случва най-често след 6-ия, но дори и по-голямо закъснение от това не би било проблемно. Внимание на педиатър ще се изисква, ако до 1 годинка детето не се е обърнало самичко по корем.

 


Развитие и напътствия

 

Имайте предвид, че различните видове обръщане също могат да се развият с различни темпове, отново вследствие на изброените по-горе фактори. Принципно бебето първо успява да се обърне от корем по гръб, а после усвоява и обръщането от гръб по корем. Ако при вашият мъник това се случи в обратен ред обаче, няма повод за притеснение.

Ако искате да забързате процеса на усвояване на това умение, можете да стимулирате нужните за него движения – трудността за детето идва при опита за съобразяване на положението на ръчичките и крачетата, така че обръщането да е възможно. Покажете на бебето как с една ръчичка и едно краче да се подпира, а с другите да се оттласква. Можете да опитате и с нежно побутване, при всички положения обаче намесата ви е желателна само доколкото мъникът се радва на заниманието и се забавлява с упражненията. Прекратете в момента, в който детето изрази недоволство или ви покаже, че му е дискомфортно.

Насърчавайте бебето както да си играе, лежейки на една страна, така и да се занимава по гръб понякога.

Друг начин за окуражаване на мъника да се обърне е поставянето на интересна за него играчка на достатъчно разстояние, за да я стигне, но все пак с нуждата от протягане към нея и обръщане.

Осигурете на детето и достатъчно време по корем през деня под ваше наблюдение, разбира се.

Най-важното е да сте предпазливи – веднъж успее ли да се обърне, ще се наложи да следите изкъсо всяко едно движение на бебето. 

 

Ако все още сте в настроение за четене, хвърлете едно око и на предходната ни статия „Полезни съвети за първите разходки на бебето“. ♡

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg