Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
2 април, 2022 22:22
Мини Ти

 

Чистият въздух е много важен за децата. Можете да го осигурите на мъника у дома с ежедневни разходки от най-ранна възраст. В следващите редове ще си поговорим за това как да се организират първите излизания „на въздух“, така че да се избегнат неприятности.

 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПЪРВИТЕ РАЗХОДКИ НА БЕБЕТО

 Кога да започнете с разходките?

Разходките могат да започнат (при подходящо време) почти веднага след изписването от родилния дом. Ако времето е хубаво, можете да изведете бебето още в следващите дни след прибирането вкъщи. Обикновено адаптацията е около 3-4 дни и в това време се препоръчва детето да не напуска дома. След изтичането на този условен период и при подходяща температура няма причина да не изведете мъника навън. Важно е обаче да отбележим, че първите зимни разходки се правят само при подходящи метеорологични условия. 

 Кое време е подходящо за разходки?

Не се препоръчва да извеждате бебе, ненавършило 2 месеца, ако навън е -5 °C, а също и при силен вятър, дъжд или пък сняг. За деца над посочената възраст ограничението е -10 °C. Имайте предвид, че дори и в топло време при силен вятър разходките не са препоръчителни. В такъв случай можете да изведете приготвения за разходка мъник на остъклена тераса или да прекарате известно време в стаята на отворен прозорец. В летните месеци също може да има неблагоприятни за разходка условия – ако температурата е над 25 °C например. Тогава можете да промените режима за разходки и да излизате в по-ранните часове преди обяд или късно следобед. Оптималното време за разходки е през пролетта и през есента, като, разбира се, не бива да забравяте, че трябва да пазите бебето от пряка слънчева светлина. Това условие е особено актуално през лятото, когато слънцето е най-силно. В такива дни е удачно да потърсите прохлада на сянка. По този начин ще избегнете агресивното въздействие на слънчевите лъчи и ще предпазите детето от прегряване. Заради нежността на кожата на мъниците слънчевите изгаряния се появяват много бързо. Бебе, което твърде дълго е било на слънце, може да се зачерви и дори да се появят мехури по кожата му. Детето става вяло или неспокойно, отказва да се храни, вдига температура. Реакцията на слънчевата светлина при някои мъници може да се прояви под формата на фотодерматит – зачервяване на кожата, белене, обрив по откритите части на тялото. 

 Колко продължителни да бъдат разходките?

Колко дълго бебето да бъде на открито зависи от възрастта му и най-вече от природните условия. Ако времето е топло, още първите разходки могат да бъдат продължителни, достигайки към 5-7 ден (след изписването от родилния дом) до 30 минути, а защо не и до 1 час. В хладно време първите разходки (при условие, че няма вятър и температурата е над -5 °C) започват от 10-15 минути с постепенно увеличаване през следващите дни до 40-60 минути (увеличават се с около 5-10 минути дневно). Такъв подход позволява на детето по-лесно да се адаптира към условията навън. Когато разходките станат рутина (това обикновено се случва към навършването на първия месец на мъника), при топло време могат да продължат до 2-2 и половина часа, което в общи линии съответства на почивката между храненията. Към 3-4 месец бебето може да се извежда 2 пъти дневно за по 1 час и половина-2 часа. Такава продължителност на разходките е подходяща и при по-големи деца. Понякога при топло време новородените свикват да бъдат хранени и навън, в такъв случай пребиваването им на открито може да се удължи. Най-добре е да бъдат извеждани 2 пъти дневно – сутрин и късно следобед. В хладно време продължителността на разходките за мъници до 1 годинка не е удачно да превишава 1 час. Може да се разхождате по-често за по-кратко време – 2-3 пъти дневно. Добре е да се придържате към един и същ режим на разходки – по едно и също време. 

 Къде да се разхождате?

Ръководете се от принципа за най-чисто и тихо място. Твърде възможно е обаче да нямате голям избор, тогава детската площадка, отдалечена от оживените улици, е вариант.

 Как да облечете бебето?

Естествено, съобразявайте се най-напред с метеорологичните условия. Ако навън е горещо, достатъчни са само едно боди или блузка и лека пелена, с която да завиете бебето. В студени дни обличането в топли дрешки и слагането на шапка е задължително. Ватираните връхни дрешки обикновено се използват при температура, която е по-ниска от 5 °C, с топло одеялце.

 Как да разберем дали на детето му е топло или студено?

Ако нослето, дланите и ходилата са топли, значи мъникът се чувства добре. Ако след прибиране установите, че тези части от тялото са студени, трябва да затоплите бебето. Можете да го загърнете с одеялце, да го гушнете, докато се стопли, или да му направите топла ваничка. Влажното бельо и мократа косичка са сигнал, че на детето му е прекалено топло. В такива случаи мъникът е неспокоен и често се буди по време на разходката. Необходимо е да го разсъблечете и да подмените със сухи дрешки вече влажните.

 Кои са най-важните аксесоари по време на разходка?

Дъждобранът позволява да се разхождате при лек дъжд или сняг или да предпазите бебето, ако внезапно задуха вятър. При топло време обаче количката трябва да бъде максимално разтоварена и освободена от „съоръжения“, които създават парников ефект и затрудняват циркулацията на въздуха около детето. Разбира се, гюрукът трябва да бъде вдигнат, за да не се излага новороденото на преки слънчеви лъчи. Ако лятото е в разгара си и комарите вече са се появили, предпазната мрежа е препоръчителна.

 

Когато не бива да се излиза на разходка…

В такива случаи алтернативата е тераса или стая с отворен прозорец при постоянен родителски контрол. Ако е твърде студено, можете просто да оставите детето да спи в предварително добре проветрена стая. Не използвайте открити тераси, защото съседите от горните етажи често са непредсказуеми, освен това може внезапно да задуха вятър и да посипе с прах мъника.

 

Ако ви е любопитно какви са съветите ни на тема ежедневна бебешка хигиена, можете да прочетете и предходната ни статия „Как да къпем бебето?“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg