Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
19 март, 2022 21:17
Мини Ти


 

Ежедневната баня е важен момент в основните грижи за мъника. Тя е един от хигиенните навици, които остават за цял живот. Тъй като вероятно много от вас си задават въпроси около ритуала по къпането на бебето, в следващите редове ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните. 

Как да къпем бебето? 

 Да се къпе ли мъникът всеки ден?

Препоръката е бебето да се къпе всеки ден до навършване на 6-месечна възраст и през ден до края на първата годинка. Хубаво е по време на лятото порасналите дечица също да се къпят ежедневно, така кожата им е по-лесно да бъде поддържана чиста. Трябва да имате предвид, че кожата на мъниците е много нежна и лесноранима, ако не е чиста, може да се окаже входна врата за различни инфекции.

 

Кога да се къпе бебето?

Удачно е мъникът да се къпе по едно и също (удобно за вас) време – за предпочитане вечер около 30 минути преди хранене. Знаете, след баня децата спят по-добре. Ако решите да къпете бебето през деня (особено през по-студените месеци от годината), съобразявайте графика си с планираната дневна разходка, за да не го лишавате от нея. Винаги, когато имате възможност, съчетавайте банята с масаж и гимнастика.

 

Всеки път ли да се използва бебешки душ гел/душ олио и шампоан?

Можете да къпете мъника с бебешки душ гел/душ олио и шампоан през ден, за да предпазите кожата му от изсушаване и дразнене. След банята винаги намазвайте цялото тяло и крайниците обилно с бебешко олио или крем, като обръщате особено внимание на гънките – вратлето, мишниците, свивките на ръчичките и крачетата и седалището.

 

Къде да се къпе бебето?

Желателно е мъникът да си има собствена ваничка. Измивайте я старателно преди и след всяка баня. Подходящата температура на водата за къпане е 37,5 °C, по-топлата вода прави бебето неспокойно и кожата му може да се зачерви. Накрая детето се облива с по-хладка (с 1-2 °C) вода. Продължителността на банята за мъници до 6 месеца е около 5-6 минути, а за дечица от 6 до 12 месеца – 8-10 минути. 

 

Да се мие ли седалището на бебето при всяка смяна на пелените?

Измивайте седалището на мъника с вода при всяка смяна на пелените, когато имате условия за това. По този начин най-успешно се отстраняват киселите продукти от урината, които дразнят нежната кожа на бебето и предизвикват зачервяване и подсичане. След измиване подсушавайте дупето и крачетата внимателно и използвайте крем против подсичане за седалищната област, ако желаете, можете да намажете и крачетата с бебешко олио или крем. 

 
Много млади майки се чувстват несигурни и плахи, когато се налага да къпят мъника сами. Ако и вие сте сред тях, надяваме се с няколко прости съвета да ви бъдем полезни:

  • Най-добре е да използвате бебешка ваничка или мивка с диаметър най-малко около 30 см. Разстелете на дъното чиста кърпа или пелена – това създава опора на бебето. В началото използвайте малко вода, така че дъното да е покрито само десетина сантиметра, и постепенно доливайте с вода с подходяща температура.
  • Ако къпете мъника на мивката и използвате смесителна батерия, нагласете я на студената вода или първо затворете крана на горещата, за да не капе върху бебето.
  • На някои мъници изобщо не им допада миенето на главичката и лицето. Ако случаят при вас е такъв, оставете тази част от ритуала за накрая и използвайте шапка за къпане, за да избегнете сълзи от попаднала вода или пък шампоан в очите.
  • След всички процедури, когато мъникът вече е в креватчето си, идва и вашият ред за един отморяващ душ. Какво блаженство дава усещането за още един успешен ден!

 

Ако се интересувате от темата за бебешкия масаж, можете да надникнете също и в статията ни „Как да направим масаж на новороденото?“. ♡  

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg