Меню
Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
27 декември, 2022 10:39
Мини Ти

 

Мъниците обожават разходките. Първо, навън винаги е по-интересно. Второ, там родителите напълно им принадлежат, защото вкъщи винаги се намира нещо по-важно за вършене. Ето няколко съвета как да разнообразите зимната разходка с децата.

8 идеи за зимни игри и забавления в снега с малко дете

 

  

Зимната разходка, особено в планината, може да се окаже полезна не само заради чистия въздух и възможността за сериозно раздвижване. Чрез нея можете незабележимо да проведете и някои възпитателни дейности. Как да предизвикате интерес веднага? Назовете каквото и да било забавление и ще си осигурите 100-процентовото внимание на мъниците. Специалната екипировка в случая са топло космонавтче, непропускащи ботушки, кофичка, лопатка, малко хляб за храна за птичките и пособие за зимен спорт, ако детето упражнява такъв.

Хубавата и ползотворна разходка се състои от 3 части – наблюдение, разговор и свободно време за лично творчество. Разбира се, това разделяне е чисто условно и няма ясно поставени граници. Не е важно също в какъв ред ще провеждате заниманията по време на разходката. Наблюдението и разговора трябва да съобразите с възрастта на мъника. Няколко идеи – „Сезонът зима“, „Дърветата през зимата“, „Какво правят животните през зимата“. Може да ви звучи банално, като извънучилищно занятие от миналия век, но децата няма откъде да имат вашите асоциации, напротив, те се вдъхновяват и мобилизират, когато се постави тема на активностите им. На двегодишен мъник можете да покажете дърветата и промяната им през този сезон, да ги докоснете заедно, да разтърсите клонче, покрито със сняг, за да си направите своеобразен снеговалеж. По-голямото дете може уверено да отговаря на въпроси, които му задавате – „Кой сезон е в момента и какво е типично за него?“, „Защо дърветата са с оголени клони и какво се е случило с листата?“, „Защо не се виждат много птички?“ и др. Ако забележите, че мъникът не участва с ентусиазъм в инициирания от вас разговор, не настоявайте да получите отговор на всяка цена. Дайте му време първо да потича, да се потъркаля в снега и едва когато отмине първоначалната еуфория, преминете към разговор.

 


 

Игри за бързина

  • Внимание, заек!

Най-лесната и забавна за децата игра – вдигнете ръце, имитирайки ушите на заека, клекнете и скачайте, докато ви стигне дъх. Тази елементарна игра действа безотказно на настроението, а обикновено то се повишава най-лесно от падането в снега.

  • Снежни ангелчета

Най-популярната снежна игра. За целта ви е необходим дебел пласт неутъпкан сняг, върху който да можете да се отпуснете в легнало положение, като движите ръцете си нагоре-надолу, за да изобразите крилете на ангелчето. Можете да направите дори конкурс за най-красиво снежно ангелче. Тази игра е препоръчително обаче да оставите за накрая, защото след нея мъниците вече ще са напълно измокрени и ще трябва да се отправите към дома.

 


 

Игри в компания

  • Кой живее в снежната гора?

Вие сте разказвачът, който казва: „В снежната гора живее мечка!“, а децата трябва да имитират този обитател на гората. Така, превъплъщавайки се в различни животни, мъниците се запознават с някои техни особености.

  • Следвай ме!

Вие сте водач на група търсачи на силни усещания. Подбирайте маршрут, който предоставя повече препятствия за преодоляване. Вашите последователи трябва да се справят с тях.

 


 

Научни игри и експерименти

  • Кой е минал оттук?

Поиграйте си на следотърсачи. Падналият сняг е чудесно платно за всякакви следи, оставяни от малки и големи, от кучета, котки, врабчета и т.н. Разгледайте следите заедно с детето и отгатнете кой е бил в парка или гората преди вас.

  • Малки природозащитници

Подгответе се с няколко филийки хляб за разходката. Когато отидете в парка например, натрошете хляба. Няма да е нужно да чакате дълго, за да се съберат достатъчно премръзнали и гладни птички, които търсят храна. Мъникът ще е доволен, че е извършил добро дело.

 


 

Време за почивка

Когато хлапетата се поизморят, е време да се направи малка почивка. Ето 2 идеи за разнообразяване на отдиха.

  • Какво ще се получи от това?

Вие правите някаква фигура от/в снега, а детето трябва да добави своите щрихи, за да се получи интересна снежна фигура/рисунка, която останалите трябва да разпознаят.

  • Бяло като…

Малко по-големите мъници с удоволствие ще се включат в такава игра. Назовете предмет, който е бял, и поискайте да ви кажат кои други предмети наоколо са в същия цвят.

 

Както сами разбирате, вариантите за зимни игри и забавления са много и съвсем не изискват особени приготовления и усилия. Важно е да се предложат така, че да предизвикат интерес, а затова е нужно да има въображение и желание за снежни приключения.

 

Ако все още сте в настроение за четене, хвърлете едно око и на статията ни „Най-сладките постижения на бебетата до 1 годинка“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg