Меню
Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
4 ноември, 2022 10:49
Мини Ти


 

Когато чуете фразата „първите постижения на детето“, сигурно веднага си представяте редовните посещения на детската консултация, премервания и проверки на новите умения, сравнения с таблиците за ръст, тегло и т.н. Но всички онези очарователно сладки трикове, които мъникът прилага, са не по-малко доказателство за чаканата новина – тялото и умът на малкото човече се развиват, при това с изненадващо бързи темпове. Добре е да сте подготвени за събитията, изискващи заснемане, разбира се, да знаете и какво означават те.

Най-сладките постижения на бебетата до 1 годинка

 


 

УСМИВКАТА (ОТ 1 ДО 2 МЕСЕЦА)


Възможно ли е родителите някога да забравят първия път, когато новороденото им бебе ги е дарило с беззъбата си усмивка, при това съвсем не случайно? Освен стоплящи сърцето, тези преднамерени усмивки са и сигурен знак, че мозъчните центрове, контролиращи зрението и движението на мускулите, са в напреднал етап от развитието си. Усмивката също е доказателство за нови социални умения на детето. То започва да разбира положителната емоция, която усмихнатото лице изразява, и едновременно с това да оценява вниманието, което една усмивка гарантирано му осигурява. За да се радвате на явлението по-често, усмихвайте се на мъника при всеки възможен случай и не забравяйте да се изненадвате всеки път, когато той ви отвърне със същото.

 


 

СМЕХЪТ (ОТ 4 ДО 6 МЕСЕЦА)


Смехът е инстинктивна реакция, но за новороденото бебе е нещо, което то трябва да разбере, че умее. На тази възраст детето вече е чувало достатъчно често хората около него да се смеят и контролира гласовите си струни до степен, която му позволява да опита самичко. Не се изненадвайте, ако в началото смехът му звучи леко необичайно, а ритъмът му е силно накъсан от поемането на въздух в интервалите. Причината – ларинксът все още е твърде малък и отпуснат и мъникът не успява да го контролира напълно. Насладете се на тази наистина забавна фаза, докато можете, защото до навършването на първата годинка смехът на малкото човече ще звучи като нещо напълно познато. 

 


 

СМУЧЕНЕТО НА ПАЛЧЕТО НА КРАЧЕТО (ОТ 4 ДО 8 МЕСЕЦА)

 

Рано или късно, ще намерите бебето, щастливо захапало палчето на крачето си. Ръчичките му все още не са много добре координирани, но детето е нетърпеливо да опознае всичко около себе си. И така то опознава нещата, слагайки ги в устата си. Когато ги открие, това се случва и с крачетата. Заниманието не само запознава мъника със собственото му тяло, но и го успокоява. Не пречете на тези опити – желанието за тях отминава от само себе си. Не се и притеснявайте, ако при вас не са налице, не всички бебоци практикуват това упражнение.

 


 

СТРАННИТЕ ФИЗИОНОМИЙКИ, ОЗВУЧЕНИ ОЧАРОВАТЕЛНО (ОТ 4 ДО 6 МЕСЕЦА)

 

Децата обожават да ги правят, дори когато гледате любимия си сериал. Това е част от дългия процес, чрез който мъникът се подготвя за проговарянето си. Дребосъкът експериментира с различни движения на устата и езика си. Когато успее да привлече вниманието ви, радостта ви ще го очарова.

 


 

СРЕСВАНЕТО НА КОСИЧКАТА (ОТ 8 ДО 10 МЕСЕЦА)


Имитацията е най-честият способ за опознаване на околния свят. Сега, когато бебето вече може да сграбчва разни предмети в ръчичките си, е почти задължително да взима нещата, които е виждало, че използвате. Двигателните му умения не са достатъчно развити за по-прецизни процедури, но детето ще успее да задържи четката ви за коса и да оформи непокорната си косичка в зашеметяваща прическа. На тази възраст е възможна дори по-усърдна грижа за хигиената, стига мъникът да е виждал как се ползва четката за зъби и да намери такава в близост.

 


 

ВЪЗДУШНИТЕ ЦЕЛУВКИ (ОТ 10 ДО 12 МЕСЕЦА)

 

Изпратили сте на малкия чаровник безброй въздушни целувки, а сега е време и той да ви върне жеста. Способността да постави ръчичка върху устата си е голям напредък в двигателното му развитие. След раждането ръчичките на новороденото са свити в юмручета. Около осмия месец мускулите се отпускат и бебето вече може да обхване с ръчички шишето с вода. Сега контролът му е толкова добър, че му позволява да разтвори длан върху устата си и да ви изпрати очакваната целувка. Това постижение има и друго значение – детето показва привързаност, което е знак за добро емоционално здраве. А ако му кажете „Дай целувка!“, и то го направи, значи освен всичко останало, мъникът разбира и какво му говорите.

 


 

ЛЮБИМАТА ИГРАЧКА (ОТ 10 ДО 12 МЕСЕЦА)

 

Не всяко бебче се привързва към любима играчка, която го успокоява, но при повечето това е факт. Може да ви се наложи да взимате със себе си плюшеното мече по време на всяка разходка извън дома. Усмихнете се и го носете задължително. Точно сега детето преживява големи промени, например първите самостоятелни стъпки, отделящи го от вас. Нормално е на моменти да е несигурно и точно сега е времето на плюшеното мече (или друг любим предмет). Сгушването в него му дава утехата на вашата прегръдка, когато е на няколко крачки пред вас, по пътя към новите предизвикателства.

 


 

ИГРАТА НА „КРИЕНИЦА“ (ОТ 12 ДО 15 МЕСЕЦА)

 

Вероятно вече от месеци се опитвате да играете тази игра – закривате лицето си с ръце и изведнъж се „показвате“ отново пред мъника. В началото ви е отговарял с добре известния „празен поглед“, но после е дошла и чаровната усмивка от типа „Да, оценявам усилията ти!“. Сега обаче нещата ще се променят. Малкото човече ще се присъедини и дори ще ви отговори в играта. Тук става въпрос за нещо повече от имитация – дребосъкът вече е осъзнал постоянното съществуване на заобикалящите го предмети. Доскоро, ако нещо е било извън полезрението му, то е спирало да съществува и бебето е било убедено, че предметите могат просто да изчезват. Сега, ако нещо внезапно се скрие (например вие), завивайки зад вратата на стаята, детето ще се озърта и ще ви търси.

 

Ако темата за обезопасяването на дома в момента е на дневен ред при вас, прочетете и предходната ни статия „Как да обезопасим дома, когато сме с малко дете?“. ♡

 

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg