Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
1 октомври, 2022 17:10
Мини Ти


 

Всеки родител постоянно се притеснява за мъничето си и това е напълно нормално. Когато сме навън в града, на детската площадка или пък сред природата, погледът ни непрестанно следва малкото човече, което иска да докосне и да вкуси почти всичко пред очичките си. Домът ни обаче също изобилства от скрити опасности. За щастие, вече има множество различни приспособления, чиято цел е да възпрат любопитството на мъниците към опасните места вкъщи. Започнете да обезопасявате дома си стая по стая, но останете нащрек – детските ръчички пипат бързо и навсякъде.

 

ДЕТСКАТА СТАЯ


✔ Леглото – сложете решетка, за да предпазите мъника от падания, и/или поставете мека постелка в близост за всеки случай. Когато не сте в стаята, оставяйте решетката вдигната. Поставете креватчето далеч от прозорци, отоплителни уреди, лампиони и мебели, по които детето може да се покатери и да излезе. Не слагайте играчки в кошарката, докато мъникът спи.

✔ Винаги стойте близо до детето, когато то е върху шкафа за повиване. За оптимална безопасност в определени ситуации можете да поставяте подложката за повиване и на пода.

✔ Съхранявайте тоалетните принадлежности на мъника максимално далеч от ръчичките му.

✔ Обезопасете гардеробите и етажерките с книжки и декорации, като ги поставите в близост до стена, за да предотвратите падането им върху детето. Поради същите съображения всеки път затваряйте чекмеджетата и шкафовете.  

ВСЕКИДНЕВНАТА

 

✔ Намерете място за всички излишни вещи, които преди са стояли навън, в холната секция.

✔ Преместете издадените мебели, в които мъникът може да се спъне, и сложете предпазители на ръбовете. Обезопасете мебелите, които не са стабилни, като ги опрете в стена.

✔ Ако телевизорът ви е разположен върху нисък шкаф, дръжте го бутнат възможно най-навътре към стената.

✔ Обезопасете високите лампиони, като ги разположите зад мебелите. 

✔ Сложете предпазители върху неизползваемите контакти.

✔ Опитайте се да скриете електрическите кабели зад мебелите или да ги вдигнете нависоко. Дръжте нависоко и включените електроуреди.

 


 

КУХНЯТА

 

✔ Не оставяйте храна и напитки (особено горещи) в края на масата или плота.

✔ Не е препоръчително да държите детето на ръце, докато приготвяте ястие на котлона. Обръщайте дръжката на тигана навътре, когато готвите.

✔ Можете да монтирате предпазна решетка за фурна, за да предотвратите изгаряния.

✔ Подредете стъклените чаши и финия порцелан в заключващ се шкаф или на достатъчно високо място, където мъникът няма да може да стига. Дръжте заключени също всички прибори, тежки домакински съдове и други опасни предмети.

✔ Приберете всички почистващи препарати, тъй като те крият риск от отравяния. Най-добре ги заключете в някой шкаф, който е максимално далеч от детските ръчички.

✔ Препоръчително е да обезопасите и хладилника с приспособление за заключване.

✔ Съхранявайте кофата за боклук в трудно достъпен за мъника шкаф.

✔ Не използвайте покривки или подложки за хранене – детето лесно може да ги дръпне и да събори на пода всичко, което е върху тях.

✔ Не оставяйте мъника без надзор, когато е седнал в столчето си за хранене, или му слагайте предпазните коланчета, ако имате такива.

✔ Чудесна идея е да оставите празно едно малко шкафче, което детето да може да отваря и да разглежда. Сложете в него интересни, но безопасни вещи като пластмасови купички, дървени лъжички, кухненски кърпи и др. От време на време можете да добавяте по нещо ново, за да изненадвате мъника. 

 


 

БАНЯТА


✔ Никога не оставяйте детето без надзор в банята (дори за няколко секунди). 

✔ Сложете неплъзгаща се постелка в банята, за да предпазите мъника от подхлъзвания.

✔ Поставете предпазители върху всички контакти на нивото на малкото човече.

✔ Снабдете се с предпазител за тоалетна чиния.

✔ Махнете острите козметични принадлежности от банята – самобръсначките, ножичките и пинсетите е по-добре да се държат в спалнята на родителите или добре заключени в тоалетното шкафче, за да няма достъп до тях детето. Всички лекарства, козметиката и водата за уста също е препоръчително да се приберат на безопасно място.

✔ Когато къпете мъника, винаги пускайте първо студената вода и след това топлата, за да избегнете риска от попарване.  

 


 

ВРАТИТЕ И ПРОЗОРЦИТЕ

 

✔ Използвайте предпазители за врати, за да защитите детските пръстчета от прищипване.

✔ Обозначете стъклените врати, като залепите по тях цветни стикери.

✔ Не слагайте мебели в близост до прозорците, за да не може мъникът да се покатери.

✔ Вържете нависоко свободно падащите връзки на завесите или щорите.

 

P.S. Бъдете постоянно нащрек!

 

Ако все още не сте овладели правилните начини да държите бебето, надникнете и в предходната ни статия „Как да държим новороденото правилно?“. ♡

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg