Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
9 януари, 2022 22:23
Мини Ти


За да бъде мъникът енергичен, усмихнат и спокоен, е необходимо правилните грижи да започнат още в първите дни от живота му. Освен от спазване на ритъма на хранене и на сън бебето се нуждае и от нежни ласки, съчетани със стимулация на двигателната му активност. Още в първите дни след изписването от родилния дом е добре да започнете с масажа на новороденото. За предпочитане е да го правите, когато то е спокойно или след баня, когато можете да съчетаете процедурата с намазване на тялото с подходящ бебешки лосион. Не масажирайте непосредствено след хранене. Масажът подобрява кръвообращението, оказва благоприятен ефект при неразположения и спомага за изграждането на по-здрава връзка помежду ви.

КАК ДА НАПРАВИМ МАСАЖ НА НОВОРОДЕНОТО?


 Как да се подготвите?

• Необходимо е ръцете ви да са добре измити, подсушени и топли. Свалете всички бижута.

• Желателно е температурата в стаята да е с 2-3 °C по-висока от обикновено – около 22-24 °C.

• Хубаво е да говорите нежно и спокойно на мъника, докато го масажирате. Това ще го предразположи и занапред масажът ще стане очакван и желан от него.


Как да го направите?

• Започнете с поглаждане на всяка ръчичка от дланта към рамото (3-4 пъти). Размачкайте мускулите на ръчичките, избягвайки ставите, като обхванете с палец и показалец.

• Едно по едно опънете внимателно пръстчетата.

• Разтрийте с две ръце гърдичките, като започнете от гръдната кост и с плавни кръгообразни движения стигнете до раменете на бебето (3-4 пъти).

• Погладете с длан, поставена на коремчето, по посока на часовниковата стрелка (3-4 пъти). Това движение помага много за облекчаване на коликите и при запек.

• Погладете всяко краче от стъпалото към тазобедрената става (3-4 пъти). Размачкайте мускулите на крачетата, избягвайки ставите, като обхванете с палец и показалец.

• Погладете стъпалата по външната им повърхност към пръстчетата, като стигнете до палеца. Това упражнение стимулира мускулите на стъпалата и помага срещу плоскостъпие.

• Обърнете новороденото по коремче и с бавни движения на двете ръце направете кръгов масаж на горната част на гръбчето, като започнете с успоредно поставени на гръбначния стълб ръце и продължите към раменете. Сходно разтриване можете да направите и на дупето.

• Ако все пак се чувствате неуверени, ви съветваме да се консултирате със специалист.

 

Към края на първия месец, след като сте масажирали малкото човече по описания по-горе начин, то ще бъде напълно готово за своята първа активна гимнастика. Тя от своя страна пък ще стимулира по-нататъшното му двигателно развитие.

 

Ако ви предстоят покупки на дрешки за новороден мъник, прочетете и статията ни „Първият гардероб на бебето“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg