Мини Ти Блог
Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡


Есента дойде и ни донесе толкова много сезонни плодове и зеленчуци, които могат да бъдат използвани в приготвянето на домашни бебешки пюрета. Вдъхновени от есенните вкусове, ви представяме 5 страхотни рецепти за пюрета, които ще допаднат на всеки мъник. Разбира се, тиквата, цвеклото, крушите, ябълките и райските ябълки са сред основните съставки. Всичките ни предложения са перфектни за бебенца над 6 месеца и могат да бъдат съхранявани в контейнерчета в хладилника до 24 часа или във фризера до 6 месеца. Да започаваме!
5 рецепти за домашни бебешки пюрета, вдъхновени от есента
1) Пюре от тиква
Пюрето от тиква е супер питателна храна за мъниците. Богато е на бета-каротин, витамин С, желязо и други полезни хранителни вещества.
Необходими съставки:
• 1 средно голяма тиква (около 850 г)
• 1 ч. ч. филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко
Начин на приготвяне:
• Разрежете тиквата наполовина и я обелете внимателно с остър нож.
• Премахнете семките.
• Нарежете тиквата на полумесеци и отстранете меката ѝ вътрешна част с влакнеста маса.
• Нарежете тиквата на малки парченца.
• Сварете или пригответе на пара за около 15 минути.
• Поставете тиквата в купа и добавете течността (филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко) и пасирайте до получаването на хомогенна смес.
Бебетата обикновено харесват пюрето от тиква, тъй като е с гладка консистенция и сладникав вкус. За да разнообразите есенното меню на мънка, можете да пробвате различни комбинации с тиква. Ето няколко идеи:
тиква + сладък картоф + банан + боровинки
тиква + сладък картоф + круша
тиква + спанак + нахут
тиква + морков
тиква + ябълка
2) Пюре от тиква, круша и нар
Това определено е една прекрасна комбинация, която вярваме, че много ще се услади на малкото човече у дома. Крушите съдържат фибри, калий, витамини К и С и мед. А нарът също е чудесен есенен плод, който може да се използва в приготвянето на бебешката храна – богат е на антиоксиданти, витамини С и К. С тази рецепта ще поднесете на мъника всички вкусове на есента само в една лъжичка.
Необходими съставки:
• 1 ч. ч. тиква
• 1 круша
• ¾ ч. ч. зърна от нар
• филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо
• 1 щипка канела + 1 щипка индийско орехче (в случай че приготвяте пюрето за детенце над 1 годинка)
Начин на приготвяне:
• Започнете с подготовката на тиквата (обелете я, отстранете семките и вътрешната ѝ част с влакнеста маса и я нарежете на малки парченца).
• Почистете крушата и също я нарежете на малки парченца.
• Сварете или пригответе на пара тиквата самостоятелно за 10 минути, а след това добавете към нея и крушата за още 5 минути.
• Отделете зърната на нара.
• Сложете всички съставки в блендер и блендирайте до получаването на желаната консистенция.
• Ако е необходимо, добавете филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане.
• При наличие на остатъци от семенцата на нара – прецедете пюрето през цедка.
3) Пюре от райска ябълка, круша и ябълка
Райските ябълки са богати на витамини А и С и са отличен източник на фибри. А ябълките на витамини А, С и В9, калций, калий, фосфор и желязо. Когато добавим и круши, получаваме пълноценна бебешка храна с невероятен есенен вкус.
Необходими съставки:
• 4 райски ябълки
• 2 круши
• 2 ябълки
• ½ ч. ч. филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко
Начин на приготвяне:
• Измийте, почистете и нарежете плодовете на малки парченца.
• Сварете или пригответе на пара за около 8 минути.
• Поставете плодовете в купа и добавете течността (филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко).
• Пасирайте до получаването на кремообразна текстура.
4) Пюре от тиква, цвекло, авокадо, райска ябълка и круша
Всички любими есенни вкусове + авокадо за допълнителна кремообразност и полезни хранителни вещества = бебешка суперхрана. Авокадото е сред предпочитаните от нас съставки за пюрета – съдържа омега-3 мастни киселини, спомага за наддаването на теглото и стимулира мозъчната дейност. Цвеклото и крушата пък са богати на витамин С и също така придават приятен сладък вкус. А комбинацията от круша и райска ябълка регулира стомашно-чревния тракт, помага и в случай на запек. Завършваме с кефир (натурален пробиотик) за разкош. Вкусотийка!
Необходими съставки:
• 1 ч. ч. тиква
• ½ ч. ч. цвекло
• ½ авокадо
• 1 райска ябълка
• 1 круша
• 2 с. л. кефир
• филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо
Начин на приготвяне:
• Обелете тиквата, отстранете семките и вътрешната ѝ част с влакнеста маса и я нарежете на малки парченца.
• Обелете цвеклото и го нарежете на малки парченца.
• Почистете авокадото, райската ябълка и крушата и също ги нарежете на малки парченца.
• Поставете тиквата, цвеклото, райската ябълка и крушата върху хартия за печене и ги запечете в предварително загрята фурна на 175 °C за 30 минути.
• Сложете всички съставки в блендер и блендирайте 1 – 2 минути до получаването на желаната консистенция. Можете да добавите и течност по ваш избор (филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко), за да разредите пюрето.
5) Пюре от пуешко месо, тиква, сладък картоф и магданоз
Деликатно на вкус, лесно смилаемо и богато на желязо – така бихме описали последното ни предложение за бебешко пюре, вдъхновено от есента. Пуешкото месо е предпочитано (пред пилешкото) в детската кухня, тъй като е богат източник на витамини от групата В, желязо, цинк, фосфор, селен и протеини. Сладките картофи пък съдържат калий, калций, магнезий, натрий и желязо. А магданозът е чудесен източник на витамини А, В, С, К, Е, желязо и много други.
Необходими съставки:
• 200 г. мляно пуешко месо
• 2 ч. ч. тиква
• 1 ч. ч. сладък картоф
• 1 с. л. магданоз
• филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо
Начин на приготвяне:
• Започнете с подготовката на тиквата (обелете я, отстранете семките и вътрешната ѝ част с влакнеста маса и я нарежете на малки парченца).
• Почистете сладкия картоф и също го нарежете на малки парченца.
• Поставете тиквата, сладкия картоф и пуешкото месо в съд за готвене на пара и пригответе за около 15 минути.
• Прехвърлете продуктите в купа, добавете магданоза и пасирайте до получаването на гладко пюре.
• Използвайте филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо.
Bon Appétit!
Ако сте в търсене на вдъхновение за детска фотосесия, вижте и предходната ни статия „15 креативни идеи за детска фотосесия“. ♡