Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
23 септември, 2021 19:17
Мини Ти


Есента дойде и ни донесе толкова много сезонни плодове и зеленчуци, които могат да бъдат използвани в приготвянето на домашни бебешки пюрета. Вдъхновени от есенните вкусове, ви представяме 5 страхотни рецепти за пюрета, които ще допаднат на всеки мъник. Разбира се, тиквата, цвеклото, крушите, ябълките и райските ябълки са сред основните съставки. Всичките ни предложения са перфектни за бебенца над 6 месеца и могат да бъдат съхранявани в контейнерчета в хладилника до 24 часа или във фризера до 6 месеца. Да започаваме!

5 рецепти за домашни бебешки пюрета, вдъхновени от есента

  

1) Пюре от тиква

Пюрето от тиква е супер питателна храна за мъниците. Богато е на бета-каротин, витамин С, желязо и други полезни хранителни вещества.

 

Необходими съставки:

• 1 средно голяма тиква (около 850 г)

• 1 ч. ч. филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко

 

Начин на приготвяне:

• Разрежете тиквата наполовина и я обелете внимателно с остър нож.

• Премахнете семките.

• Нарежете тиквата на полумесеци и отстранете меката ѝ вътрешна част с влакнеста маса.

• Нарежете тиквата на малки парченца.

• Сварете или пригответе на пара за около 15 минути.

• Поставете тиквата в купа и добавете течността (филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко) и пасирайте до получаването на хомогенна смес.

 

Бебетата обикновено харесват пюрето от тиква, тъй като е с гладка консистенция и сладникав вкус. За да разнообразите есенното меню на мънка, можете да пробвате различни комбинации с тиква. Ето няколко идеи:


тиква +  сладък картоф + банан + боровинки


тиква + сладък картоф + круша 


тиква + спанак + нахут


тиква + морков 


тиква + ябълка

 

  2) Пюре от тиква, круша и нар

Това определено е една прекрасна комбинация, която вярваме, че много ще се услади на малкото човече у дома. Крушите съдържат фибри, калий, витамини К и С и мед. А нарът също е чудесен есенен плод, който може да се използва в приготвянето на бебешката храна – богат е на антиоксиданти, витамини С и К. С тази рецепта ще поднесете на мъника всички вкусове на есента само в една лъжичка.

 

Необходими съставки:

• 1 ч. ч. тиква

• 1 круша

• ¾ ч. ч. зърна от нар

• филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо

• 1 щипка канела + 1 щипка индийско орехче (в случай че приготвяте пюрето за детенце над 1 годинка)

 

Начин на приготвяне:

• Започнете с подготовката на тиквата (обелете я, отстранете семките и вътрешната ѝ част с влакнеста маса и я нарежете на малки парченца).

• Почистете крушата и също я нарежете на малки парченца.

• Сварете или пригответе на пара тиквата самостоятелно за 10 минути, а след това добавете към нея и крушата за още 5 минути.

• Отделете зърната на нара.

• Сложете всички съставки в блендер и блендирайте до получаването на желаната консистенция.

• Ако е необходимо, добавете филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане.

• При наличие на остатъци от семенцата на нара – прецедете пюрето през цедка.

 

  3) Пюре от райска ябълка, круша и ябълка

Райските ябълки са богати на витамини А и С и са отличен източник на фибри. А ябълките на витамини А, С и В9, калций, калий, фосфор и желязо. Когато добавим и круши, получаваме пълноценна бебешка храна с невероятен есенен вкус.

 

Необходими съставки:

• 4 райски ябълки

• 2 круши

• 2 ябълки

• ½ ч. ч. филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко

 

Начин на приготвяне:

• Измийте, почистете и нарежете плодовете на малки парченца.

• Сварете или пригответе на пара за около 8 минути.

• Поставете плодовете в купа и добавете течността (филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко).

• Пасирайте до получаването на кремообразна текстура.

 

  4) Пюре от тиква, цвекло, авокадо, райска ябълка и круша

Всички любими есенни вкусове + авокадо за допълнителна кремообразност и полезни хранителни вещества = бебешка суперхрана. Авокадото е сред предпочитаните от нас съставки за пюрета – съдържа омега-3 мастни киселини, спомага за наддаването на теглото и стимулира мозъчната дейност. Цвеклото и крушата пък са богати на витамин С и също така придават приятен сладък вкус. А комбинацията от круша и райска ябълка регулира стомашно-чревния тракт, помага и в случай на запек. Завършваме с кефир (натурален пробиотик) за разкош. Вкусотийка!

 

Необходими съставки:

• 1 ч. ч. тиква

• ½ ч. ч. цвекло

• ½ авокадо

• 1 райска ябълка

• 1 круша

• 2 с. л. кефир

• филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо

 

Начин на приготвяне:

• Обелете тиквата, отстранете семките и вътрешната ѝ част с влакнеста маса и я нарежете на малки парченца.

• Обелете цвеклото и го нарежете на малки парченца.

• Почистете авокадото, райската ябълка и крушата и също ги нарежете на малки парченца.

• Поставете тиквата, цвеклото, райската ябълка и крушата върху хартия за печене и ги запечете в предварително загрята фурна на 175 °C за 30 минути.

• Сложете всички съставки в блендер и блендирайте 1 – 2 минути до получаването на желаната консистенция. Можете да добавите и течност по ваш избор (филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко), за да разредите пюрето.

 

  5) Пюре от пуешко месо, тиква, сладък картоф и магданоз

Деликатно на вкус, лесно смилаемо и богато на желязо – така бихме описали последното ни предложение за бебешко пюре, вдъхновено от есента. Пуешкото месо е предпочитано (пред пилешкото) в детската кухня, тъй като е богат източник на витамини от групата В, желязо, цинк, фосфор, селен и протеини. Сладките картофи пък съдържат калий, калций, магнезий, натрий и желязо. А магданозът е чудесен източник на витамини А, В, С, К, Е, желязо и много други.

 

Необходими съставки:

• 200 г. мляно пуешко месо

• 2 ч. ч. тиква

• 1 ч. ч. сладък картоф

• 1 с. л. магданоз

• филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо

 

Начин на приготвяне:

• Започнете с подготовката на тиквата (обелете я, отстранете семките и вътрешната ѝ част с влакнеста маса и я нарежете на малки парченца).

• Почистете сладкия картоф и също го нарежете на малки парченца.

• Поставете тиквата, сладкия картоф и пуешкото месо в съд за готвене на пара и пригответе за около 15 минути.

• Прехвърлете продуктите в купа, добавете магданоза и пасирайте до получаването на гладко пюре.

• Използвайте филтрирана вода, кърма или адаптирано мляко за разреждане, ако е необходимо.

 

Bon Appétit!

 

Ако сте в търсене на вдъхновение за детска фотосесия, вижте и предходната ни статия „15 креативни идеи за детска фотосесия“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм