Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
30 май, 2021 23:20
Мини Ти

Всяка бебешка снимка е сладка, но тази, на която мъникът гордо показва първите си зъбчета, със сигурност печели приза за най-сладка. За повечето родители обаче пътят до този сублимен момент не е съвсем лесен. Никненето на първите зъбки обикновено се асоциира с раздразнителност, повече или по-малко плач и поне няколко безсънни нощи. Ако темата за поникването на млечните зъби ви е интересна, продължавайте да четете – ще си поговорим за основните неща, които трябва да знаете.

Кога започва никненето на първите зъбки?


Обикновено първите зъбки пробиват на около шестмесечна възраст, но бебетата са различни – при някои мъници може да се случи и малко по-рано, а при други по-късно.

 

В какъв ред поникват млечните зъби?


Най-често първо се показват централните резци – обикновено двата долни, но е възможно и горните два да са първи. Следват страничните резци, а после и кучешките. Осемте кътника са последни – те поникват между първата и третата годинка.

 

Какви са признаците, че на бебето му никнат зъбки? 


Към втория или третия месец ще забележите, че мъникът започва да се лигави повече и да гризе всевъзможни неща – пръстчетата си, вашите пръсти, в общи линии всичко, до което успее да се добере с малките си ръчички. Това обаче не е признак, че му никнат зъбки. Поникването настъпва тогава, когато зъбчетата започнат да прорязват венците, това е и най-болезненият момент за малкото човече. Първоначално няма да видите самите зъбки, но ще усетите малки подутини по повърхността на венците в рамките на ден-два от началото на процеса по прорязването му.

Вероятно сте чували, че повишената температура и диарията могат да са признаци за никненето на млечните зъби, но това не е точно така. Поникването им може да причини обилно лигавене и раздразнителност, но горе-долу в повечето случаи това е всичко. Причината хората да смятат, че никненето на зъбките е съпроводено от повишена температура, диария и др. по-сериозни симптоми, е в това, че точно в този период имунитетът на мъниците спада и те са по-податливи на различни вирусни заболявания. За всяка температура над 38,5 градуса е добре да се търсят и други причини. 

 

Двата основни признака са:

1) Обилно лигавене

Предупреждаваме ви, че поникването на зъбките е свързано с доста слюноотделяне, запасете се с повечко лигавници, за да запазите дрешките сухи.

2) Раздразнителност

Не можете да се сърдите на бебчо, че е раздразнителен и нервен в периода, в който му никнат зъбките – боли го. Раздразнителността е основен симптом при поникването на млечните зъби. Имайте предвид, че мъникът ще е избухлив и вероятно често ще плаче. Както и при други дискомфортни за него моменти люлеенето, нежното говорене или милване и разходките с количка частично биха му помогнали да се успокои.

 

Как можете да облекчите състоянието на бебето?


1) Масажиране на венците

Масажирайте нежно подутите венци с чиста ръка или със силиконов накрайник за миене на зъбки, за да намалите дискомфорта.

2) Дъвчене на студена или замразена пелена/хавлийка

Можете да поставите в хладилника или фризера чиста пелена/хавлийка, напоена с вода или чай от лайка – мъникът с радост ще я дъвче, релефът на плата ще масажира венците, а студенината ще облекчи болката.

3) Дъвчене на меки играчки 

Препоръчваме ви да се снабдите с няколко, тъй като ще се налага често да ги перете. Обърнете внимание на материала, от който са направени, както и дали ще могат лесно да се почистват. Вашето бебе ще слага тези играчки в устата си, така че трябва да бъдете сигурни, че са безопасни за неговото здраве и лесни за поддръжка, все пак в никакъв случай не искате да му давате мухлясали залъгалки. 

4) Дъвчене на твърди гризалки

Този тип играчки увеличават натиска върху венците, което спомага за успокояването на болезнеността им. Когато се решите да направите покупка, задължително първо се уверете, че не съдържат BPA (бисфенол А), PVC (поливинилхлорид), фталати и латекс. Ако гризалките са водни, можете да ги поставите в хладилника или фризера, за да се охлади течността в тях, знаете, това също би било полезно.

5) Приемане на болкоуспокояващи лекарства

Някои болкоуспокояващи медикаменти са напълно безопасни за мъници над шест месеца. Ако случаят ви е наистина тежък и болката не се повлиява от други методи, ибупрофен или парацетамол биха помогнали. Имайте предвид, че е задължително първо да се консултирате с вашия лекар/фармацевт и да прочетете много внимателно листовката, за да сте сигурни коя е препоръчителната дозировка спрямо възрастта и теглото на вашето бебе.

 

Стискаме палци да преминете през този период възможно най-леко!

 

Ако търсите начини да улесните ежедневието си в първите месеци с мъника, препоръчваме ви да погледнете и предходната ни статия „20 бебешки съвета за млади родители“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg