Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
16 май, 2021 13:45
Мини Ти


Да бъдеш родител за първи път не е никак лесна работа. Но не се паникьосвайте, всичко е под контрол. Подготвили сме ви 20 хитринки, с които да улесните ежедневието си в първите месеци с мъника. Приятно четене!

 Бебешки съвети за млади родители:



1) Мами, кухненската мивка е с идеалната височина за първа ваничка на новороденото. Ще ви бъде особено удобна, когато се възстановявате след раждането.

 

2) Ако мъникът има крусти по главичката, с масажни движения нанесете малко количество кокосово масло върху скалпа. Изчакайте около 30 минути, за да омекнат коричките. След това измийте нежно с бебешки шампоан. Ако е необходимо, разрешете с четка с естествен косъм, за да подпомогнете излющването на крустите. Кокосовото масло има чудесни хидратиращи и подхранващи свойства и ще предотврати по-нататъшната им поява.

 


3) Прегъвайте надолу горната предна част на памперса, за да не бъде в контакт с областта на пъпчето, докато то все още зараства. Така ще намалите възможностите за евентуални инфекции. 

 


4) Легнете по гръб и поставете мъника по корем върху гърдите или корема си, така че да сте лице в лице. В тази поза времето, прекарано по корем, ще бъде по-приятно за новороденото, тъй като то ще усеща вашата близост и ще бъде по-спокойно. 

 


5) Не ограничавайте слънчевата светлина или оставяйте осветлението включено по време на дневния сън на бебето. Не се стремете и да пазите абсолютна тишина. Имайте предвид, че новородените лесно привикват с установените практики. Ако мъникът свикне да спи в тъмна и тиха обстановка, твърде вероятно е да има прекалено лек сън и да се разбужда лесно, когато е по-светло или по-шумно.

 


6) Спете, когато бебчо спи. Новородените обичат да си поспиват – обикновено спят по около 16 часа на денонощие, но на кратки интервали. Възрастните се нуждаят само от 8 часа сън, за да се чувстват отпочинали. Тоест трябва вие също да спите през 8 от тези 16 часа. Уверяваме ви, че не е чак толкова трудно. Ако през нощта успявате да спите 4 часа, опитайте се да си „откраднете“ още 4 часа сън и през деня.

 

7) Повивайте често новороденото. Повиването е древна практика, при която бебето се увива в тънка пелена. Това обикновено го кара да се чувства защитено – точно като в майчината утроба. Смята се, че повитите мъници спят по-добре, по-спокойни са, справят се по-лесно със симптомите при рефлукс и преминават по-леко през периода на коликите.

 


8) Погрижете се за ноктите на бебето на спокойствие, когато то спи. Ноктите на новородените растат доста бързичко, така че е твърде вероятно да ви се налага да ги подкъсявате повече от веднъж в седмицата. Винаги първо проверявайте дължината им, ако са над нивото на пръстчетата, ги намалявайте.

 


9) Никога не е твърде рано да започнете с опитите за изграждане на подходяща вечерна рутина за вашия мъник. Цялата тази процедура има за цел да успокои новороденото и да го подготви за качествен нощен сън. Всички знаем колко е важно това.

 


10) Винаги придържайте главичката на бебето през първите няколко месеца, докато мускулите на врата му укрепнат. То ще разчита на вашата упора, когато го повдигате и държите на ръце. 

 


11) Поставяйте ръкавички на мъниците. Новородените често несъзнателно се драскат по лицето с острите си като бръснач малки нокти. Меките памучни ръкавички ще предпазят нежната бебешка кожа от надраскване.

 

12) Променяйте позицията на главата на бебето по време на сън. Най-безопасният начин да сложите новороденото да спи е по гръб с главичка, която е леко обърната настрани. Имайте предвид обаче, че ако то спи през по голяма част от времето с глава, обърната на една и съща страна, може да развие позиционна плагиоцефалия или синдром на сплесканата глава. Затова променяйте позицията на главата на мъника всеки ден.

 


13) Научете се да разпознавате правилно знаците, които вашето бебе ви дава. Например, когато са гладни, новородените обикновено смучат пръстчетата и ръчичките си, прехапват устните си или примляскват сладко. Хммм… Май е време за хапване. 

 

14) Eдин от любимите ни съвети в грижата за мъниците е правенето на редовни масажи след баня. Масажите подобряват бебешкия сън, облекчават коликите и подсилват имунната система на новороденото.

 

15) Подгответе всичко необходимо за банята на бебчо, преди да го поставите във ваничката му. Ще ви трябва вана, мека пелена за дъното ѝ против плъзгане, съд за поливане, бебешка козметикашапка за къпане, която да предпазва очите на мъника, и хавлийка с качулка за лесно и бързо подсушаване.

 


16) Опитайте се да установите режим на сън за мъника. Събуждайте го по едно и също време сутрин и вечер го слагайте да спи в определен час. Това ще помогне на бебето да регулира биологичния си часовник и да започне да прави разлика между ден и нощ. 

 

17) Когато храните или сменяте пелената на мъника през нощта, за да не го разбуждате, оставете осветлението приглушено и се стремете движенията ви да са по-плавни и тихи. През нощните будения също не е препоръчително да говорите на бебето или да му пеете.

 


18) Когато е възможно, събличайте бодито на новороденото от горе надолу, особено ако мъникът е повърнал върху дрешката си или пък има протичане на пелената. Гарантираме, че така ще ви бъде по-лесно да измъкнете бебето невредимо от неприятната ситуация.

 


19) След хранене е време за оригване. Ако сте родител за първи път, ще ви се наложи да усвоите изкуството на бебешкото оригване. За мъника оригването е страхотен начините да се отърве от газовете в стомашно-чревния си тракт. Ако газовете не се освободят, могат да предизвикат усещане за подуване и дискомфорт, което от своя страна ще доведе до неспокойствие и най-вероятно до плач. Има различни съвети по темата „Как правилно да оригнем бебето?“, но според нас това е от уменията, които се усъвършенстват най-добре с много практика.

 


20) Не на последно място, погрижете се и за себе си! С всички тези бебешки съвети е доста лесно да оставим собственото си здраве и комфорт на заден план. Няма значение колко е напрегнато ежедневието ви с новороденото, стремете се винаги да намирате малко време, в което да си хапнете здравословно, да си вземете един освежаваш душ, да съберете малко слънчеви лъчи и да презаредите батериите. Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да помолите близките си за съдействие. Сигурни сме, че с радост ще помогнат с каквото могат.

 

Успех!

 

Ако темата за кърменето също ви е интересна, вижте и предходната ни статия „10 храни за стимулиране на кърмата“.




Категории:

Последвайте ни в инстаграм