Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
20 ноември, 2021 07:24
Мини Ти


През първите няколко седмици с мъника нерядко ще ви се налага да го събличате и обличате. Бебето се нуждае от цялостно преобличане по-често, отколкото предполагате, затова ще са ви необходими немалко дрешки. През първите пет-шест месеца обаче то ще расте с много бързи темпове, затова няма смисъл да му купувате „най-висококачествените и модерни дрехи“. Мъникът ще ги израсте още преди да ги е износил. За него е важно онова, което му обличате, на първо място да му е удобно, а не да е скъпо или актуално в момента. Преди да започнете с покупките, можете да попитате приятели и роднини, които вече имат натрупан родителски стаж, какъв тип дрешки са им били наистина удобни и практични в ежедневието. Не се презапасявайте и се постарайте да не купувате излишни неща. Най-добре е да се съсредоточите върху най-важното и най-необходимото за новороденото бебе. Ето пет основни правила, от които можете да се ръководите по време на пазаруването:

1) Избирайте дрехи от меки и еластични материи (по възможност 100% памук / органичен памук или друг естествен материал), които да не дразнят нежната бебешка кожа, да могат да се перат на висока температура в пералня, да се сушат в сушилня и да не се нуждаят от гладене. При цветните дрешки е за предпочитане да са използвани екологично чисти бои за оцветяването на тъканите.

2) Избягвайте дрехи, които се обличат и събличат през главата (мъниците изпитват ужас от това), или се стремете да са с максимално широк отвор. Най-удобни за употреба до третия месец са бодитата и гащеризончетата, които се закопчават изцяло с тик-так копчета или с цип в предната част.

3) Тъй като често ще сменяте пелени, спирайте се на дрешки, при които можете лесно да съблечете долната част, без да разсъбличате бебето изцяло.

4) Избирайте по-широки и свободни дрехи, защото прекалено стегнатите могат да деформират крехките кости на мъника, със сигурност няма и да му бъдат комфортни.

5) Винаги съобразявайте дрешките със сезона.

 

ОСНОВНИ ДРЕХИ ЗА ПЪРВИЯ БЕБЕШКИ ГАРДЕРОБ:

 

 5 – 6 бр. бодита 

Ако бебето е родено през топлите месеци, заложете на бодита без или с къси ръкави. За зимните мъници освен традиционните по-плътни бодита с дълъг ръкав можете да намерите и ватирани например. Избирайте бодита с широк отвор за главичката, с копчета на раменете или със закопчаване с прехлупване, за да можете по-лесно да се справяте с преобличането. Гледайте ръкавите и отворите за крачетата да са достатъчно широки, а подгъвите да не са твърде дебели или стегнати, за да не пристягат излишно детето и да не ограничават движенията му. За предпочитане е да избирате бодита от 100% памук или органичен памук, за да може деликатната бебешка кожа да диша спокойно. Изкуствените материи могат да причинят обрив по тялото – особено по време на летните месеци.

4 – 5 бр. блузи

Най-удачни са блузките, които се закопчават с копчета отпред или на раменете. Не купувайте блузи, чиито копчета са на гърба. През първите няколко месеца детето основно е в легнало положение и ще му бъде неудобно да лежи върху тях, това би изнервило дори и най-кроткото бебе. За предпочитане са памучните, плюшените и хавлиените материи, като отново трябва да внимавате подгъвите да са фино изработени, за да не убиват на мъника. За по-студено време можете да се спрете на вълнени блузки или такива с вълнени примеси.

4 – 5 бр. панталона / ританки 

При панталоните и ританките следете ластиците в областта на коремчето да не са много стегнати. А ръбовете по стъпалата при ританките да са добре зашити и оформени, за да не нараняват нежните детски крачета. Материите за блузите са подходящи и тук.

3 – 4 бр. гащеризона 

Търсете гащеризончета с тик-так копчета отпред или на раменете и отдолу или пък с цялостно закопчаване с цип в предната част на дрешката – те се обличат най-лесно и няма да ви затрудняват при смяната на пелените. Избирайте гащеризони от естествени и дишащи материи, а когато търсите нещо по-топличко за зимата, заложете на полар например. Гащеризончетата са по-удобни от блузките и панталоните / ританките, защото нямат ластици, които да пристягат коремчето, а и кръстчето винаги ще е покрито. Безспорно са сред най-практичните и купувани дрехи за мъниците.

1 – 2 бр. космонавтче / връхна дрешка според сезона

 Зимата крачетата на бебето винаги ще са на топло в любимото космонавтче. Спрете се на модел, който е лесен за обличане и събличане, тъй като, докато дойде време за екипирането с тази дреха, бебето вече ще е позагубило търпение и ще бъде по-раздразнително. Според нас най-удобни и практични са космонавтчетата с подвижни ръкавички и „ботушки“, а памучната подплата е винаги за предпочитане. За лятото осигурете лека жилетка, а за преходните месеци по-дебела. Избягвайте жилетките с едра плетка, в които могат да се заплетат пръстчетата на бебето. Якетата препоръчваме за мъници над шест месеца.

2 – 3 бр. пижами 

 Имайте предвид, че новородените нямат нужда от пижамки, непременно съставени от горнище и долнище. За първите пет-шест месеца можете да се спрете на спално чувалче с широка долна част и няколко гащеризона с ританки. Гледайте пижамите да са с по-свободна кройка и да са изработени от деликатна материя за максимален комфорт по време на сън. Ако е топло, осигурете лека лятна пижамка, а ако е студено, предпочитайте по-плътните материи.

1 бр. спален чувал

Препоръчваме ватиран с дълги ръкави за зимните бебоци, по-тънък и без ръкави за летните.

 

 

5 – 6 бр. лигавници / бандани

Преди да започнете със захранването, е добре да имате подръка лигавници / бандани, които да пазят детските дрехи при лигавене. От опит знаем, че тези, които се залепят с велкро в задната част, са най-практични. А при захранване силиконовите лигавници с джоб ще ви свършат чудесна работа – те са изключително удобни за използване и супер лесни за почистване.  

 5 – 6 бр. чорапи / терлици (според сезона)

Ако си имате летен мъник, осигурете му предимно къси чорапки за по-прохладните дни. За зимните месеци заложете на по-дълги и плътни чорапи. Предпочитайте тези, които са изработени от мека памучна или хавлиена материя, която не дразни кожата. Чорапките могат да съдържат и ликра, но важното е хем да не стягат крачетата, хем да не се смъкват и бебето да не може да си ги сваля само. При терлиците гледайте добре да обхващат глезена, за да не може мъникът да ги събува, докато рита с крачета. 


1 – 2 бр. шапки 

Обикновено едната задължително е памучна, като нея можете да използвате след къпане, особено ако температурата в стаята на бебето е ниска (под 18 °C). Лятната шапка трябва да има периферия, която да пази лицето на мъника. Зимната пък е задължително да бъде мека, топла, да покрива ушите и да не е стегната. Нея можете да слагате и върху памучната през най-студените месеци от годината.

2 чифта ръкавици 

През първите един-два месеца ще ви бъде необходим един чифт памучни ръкавички за предпазване от надраскване. Зимните бебоци имат нужда и от един чифт плетени за разходки, ако връхната им дрешка не е снабдена с вградени.

  

   

Екипът на Мини Ти ви пожелава приятно пазаруване!

 

Ако темата за коликите в момента е на дневен ред при вас, можете да надникнете и в предходната ни статия „Какво трябва да знаете за бебешките колики“

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg