Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
17 октомври, 2021 10:37
Мини Ти

Деветмесечните очаквания най-после са се материализирали и едно съвсем мъничко човече ви се усмихва от легълцето си. Радостта е огромна, страховете – също. Внезапно лицето на кърмачето се сгърчва в болезнена гримаса, то почервенява, свива крачетата към коремчето си, което изглежда леко подуто, и пронизително изплаква – причина за това са коликите

Обикновено те започват около 7/10 ден от раждането и продължават до към края на третия месец. Коликите са резултат от приспособяването на незрялата храносмилателна система на новороденото към извънутробния начин на хранене. Обемът на стомахчето и тънките черва е малък, храносмилателните ензими се отделят в недостатъчни количества и са с все още ненапълно регулиран състав, синхронът в перисталтиката, която предизвиква постепенното придвижване на порция храна, смилането и усвояването ѝ, е недостатъчно усъвършенстван. При сученето неизбежно се поглъщат и малки количества въздух, които допълнително раздуват стените на червата, а това е болезнено. И тъй като мъникът все още не може да говори, той сигнализира за неприятните усещания с плач. Коликите най-често продължават около 15/30 минути, но в някои случаи стигат и до 60 минути. Обикновено започват 10/15 минути след хранене, но може да възникнат и още при първите смукателни движения. Понякога те са толкова силни, че бебето трудно се успокоява и временно отказва да се храни. Затова трябва да бъдат облекчавани. В повечето случаи кърмачетата имат колики във втората половина на деня, вечер и нерядко нощем. С течение на времето те отслабват, траят по-малко време и са по-нарядко. Смята се, че ако напълно изчезнат след третия месец, могат да възникнат отново при неправилно и по-ранно захранване.

 


МИТОВЕ:

❌ Първородните бебета имат повече колики.

✅ Нищо подобно, просто при следващите деца ги очаквате, знаете, че са неизбежни, временни и как да ги облекчите.

❌ Момчетата имат по-силни колики от момичетата.

✅ При всеки мъник е индивидуално.

❌ Ако в началото коликите са силни и продължителни, то до края ще останат такива.

✅ С приспособяването и съзряването на храносмилателната система те намаляват.

 


КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ?

Правилният хранителен режим би следвало значително да намали коликите – счита се, че в първите месеци от живота по-честото хранене с постепенно увеличаване на порциите мляко е най-благоприятен поради постепенното нарастване на обема на стомахчето. Млякото се дава на приблизително равни интервали в първия месец около 7 пъти в денонощието, а в следващите два месеца – през 3/3 и половина часа 6 или 5 пъти. За предпочитане е осигуряването на 6-часова пауза през нощта. С течение на времето всяко кърмаче изгражда свой индивидуален часови режим на хранене. Препоръчително е той да бъде спазван. Смята се, че безразборното хранене в различни часове или пък при плач усилва коликите. Имайте предвид, че невинаги, когато мъникът плаче, е от глад. Наблюдавайте го внимателно – плачът може да показва, че е време да се сменят пелените, топло/студено му е, изморено е или просто има колики. С времето бързо ще се научите да различавате причините за плача му.

Ако бебето има запечено коремче, изхожда се рядко и изпражненията му са твърди, коликите могат да се усилят.

Вярва се, че при мъниците, които се кърмят, коликите са по-слаби, отколкото при тези, хранени с шише и адаптирано мляко. Ако имате възможност, ето още една причина да кърмите детето си – това е най-подходящият начин за хранене по време на адаптивния му период.   

При настинка коликите най-често се обострят.

Повечето родители излишно се тревожат, когато детето им има колики, смятайки, че са признак на някаква болест или че то страда твърде много от болката. Но те са само белег на приспособяването на малкото човече към новия свят и са съвсем нормално, физиологично и преходно явление.

 


И ОЩЕ МИТОВЕ:

❌ Ако се дават билкови отвари от лайка, копър, джинджифил, джоджен, това облекчава.

✅ В повечето случаи те още повече усилват коликите, защото в натуралния си вид увеличават газообразуването и раздуването на червата.

❌ Медът успокоява коликите.

✅ Даването на мед не е препоръчително при кърмачета. При разграждането му се образуват газови мехурчета. Счита се, че той усилва и склонността към алергии.

❌ Коликите са основна причина за бебешкия плач.

✅ Не забравяйте, че причините за раздразнителност при мъниците могат да бъдат различни, както и съвкупност от няколко фактора. 

 


КАК МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ?

Спазвайте стриктно съветите на педиатъра, който се грижи за детето ви.

Не прехранвайте бебето. Хранете го с препоръчаните от педиатъра храни в съответните за възрастта му количества и задължително го оригвайте след хранене.

Ако нямате възможност да кърмите мъника, е най-удачно да му давате напълно адаптирано мляко. Подберете биберон с достатъчно малък отвор – смукането на мляко от биберон трябва да продължава поне 15/20 минути, така че да наподобява кърменето.

Ако кърмите, избягвайте консумацията на големи количества храни, образуващи газове в червата (боб, леща, зеле, карфиол и др.), както и на газирани напитки.

Вземете детето на ръце, притиснете леко коремчето му с ръка и нежно го масажирайте с кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка. Допрете го до гърдите или рамото си, като леко масажирате гръбчето му. Говорете му нежно и спокойно. Бебетата усещат напрежението в околните и това засилва неспокойствието им. Така ще успокоите и мъника, и себе си. Не се страхувайте, че ще го разглезите – все пак, когато не сте добре, вие също се нуждаете много повече от ласки и любов. И при него е така.

Изгладете с гореща ютия пелена и я поставете на коремчето на детето – лекото затопляне на червата намалява спазмите. Никога не оставяйте за продължително време включена електрическа възглавница – има опасност от прегряване.

Предложете бебешки чай за облекчаване на коликите – има ги в изобилие на пазара. Те също съдържат лайка, копър и т. н., но чрез специална преработка са адаптирани към спецификите на храносмилателната система на мъника.

Можете да дадете и капки против колики. Задължително първо се консултирайте с вашия педиатър, за да може той да ви насочи към най-подходящия за вашия случай препарат, както и да определи неговата доза.

Запазете спокойствие и проявете търпение – рано или късно проблемът ще отшуми.

И все пак, ако правите всичко, което изброихме по-горе, но мъникът не се успокоява, плаче с часове, не може да заспи, отказва да се храни, поговорете с педиатъра. Може би е необходимо да се извърши специализиран преглед и да се направят някои изследвания.

 

Ако искате да разнообразите есенното меню на мънка, можете да прочетете и предходната ни статия „5 рецепти за домашни бебешки пюрета, вдъхновени от есента“. ♡

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg