Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
3 януари, 2021 21:17
Мини Ти


Малките бебета са като гъбки – освен че растат страшно бързо, те попиват всичко около себе си и постоянно трупат нови знания и умения, дори и да не го показват веднага. Тъй като ние от „Мини Ти“ сме големи почитатели на книгите (особено на детските!), днес искаме да ви дадем няколко причини да започнете да четете на детето си още сега – дори да е съвсем мъничко бебче!

5 причини да четем на децата си от ранна възраст

 

1.   За бебетата е изключително успокояващо да слушат гласа на майка си, дори да не разбират точно какво им казва.

2.   Позицията, която ще заемете при четене – гушнала бебето близо до тялото си – стимулира производството на окситоцин (хормонът на любовта) и кара и вас, и детенцето ви да се чувствате по-добре, по-щастливи и по-свързани.

3.   Разглеждането и четенето на книжки стимулират връзката между сетивата на малкото дете – зрение, слух и дори допир, ако в книжката има тактилни елементи (парченца плат, по-грапави или пухкави текстури, нещо за дърпане).

4.   Децата от най-ранна възраст започват да трупат пасивен речник – думи, чиито значения разбират, което едновременно прави общуването помежду ви по-ефективно и улеснява проговарянето на един по-късен етап. Ако тази тема ви е интересна, може да прочетете по-подробна статия по нея тук.

5.   Разглеждането на книжки от самото бебе – в началото платнени и картонени, по-нататък с все по-тънки листи – стимулира фината му моторика, което има множество ползи за цялостното развитие на детето, в частност – отново за проговарянето му, защото едни и същи части на мозъка контролират фините движения на ръката и пръстите и говорния апарат. 

И финално – четенето на книжки е едно изключително приятно занимание, което да споделите със своето дете. Любовта към книгите се предава чрез примера и ако заниманията с книжки са познати на вашето бебе от съвсем рано, то ще порасне, вече изградило силна връзка с тях. 

А сега няколко препоръки! Разделили сме ги на категории по възраст, но това в никакъв случай не означава, че не може да четете на по-мъничко дете книжки за по-големи (или обратното).

0-6 МЕСЕЦА

За най-малките бебенца най-подходящи са платнените книжки, както и книжките с тактилни елементи. Хубаво е да има голям контраст между изображенията и фона, за да е по-лесно за детенцето да различи илюстрациите.

❖   Веселото мече (книжка от плат)

❖   Хайде във водата с патенцето! (книга за баня)

❖   Количката Бети бибипка и свети (книжка с дрънкалка) 

 

6-12 МЕСЕЦАВ този период децата вече са способни да проследят съвсем простичък сюжет, както и да разглеждат книжки с дебели страници сами. Една от първите игри, които малките деца инициират, е тази с криене и показване (Тути, Туту и т.н.), така че книжки, в които се търси нещо, са им изключително интересни. Много подходящи са и речниците с първи думи – както с животни, така и с ежедневни предмети от бита, защото дават на детето думи за нещата, които го заобикалят.

❖   Кой се крие тук? (книжка с капачета)

❖   Това е мама!

❖   Моята първа книга с картинки: думите

❖   Моята първа книга с картинки: животните

 

12-18 МЕСЕЦА

След годинка децата се заслушват по-продължително и могат да следят по-дълги истории. Това е подходящ момент да ги запознаете с римите – ритъмът им е много приятен за детското ухо. Пръстчетата вече са достатъчно сръчни, че да се справят сами с отваряне на капачета, което прави енциклопедиите за най-малките изключително интересни и интерактивни.

❖   Време е за приказка! Майчини прегръдки

❖   Лека нощ, гора!

❖   Седмицата на мишлето: понеделник (това е поредица, от която има издадени 7 книжки)

❖   На гости във фермата (от поредицата „Защо? Какво? Как?“)

 

18-24 МЕСЕЦААко сте запознали детенцето си рано с книжките, в тази възраст то най-вероятно отдавна вече си има любими, което може лесно да ви насочи какво да му купувате. През този период книгите са чудесно средство, с което да обяснявате на детето различни житейски ситуации, в които попадате, както и какво се случва в собствената му главичка.

❖   Весели, тъжни, сърдити (от поредицата „Защо? Какво? Как?“)

❖   Еди се учи да лети

❖   Буболече мече

❖   Хей, дядо Готин!

❖   Птичето и дървото

❖   Мама на детска градина

 

Децата са различни – може нещо от категорията 18-24 месеца да е интересно за много по-малко дете, както и дете на 2 години да харесва съвсем бебешка книжка. Сортирането на нашите препоръки по възраст е само ориентировъчно! Освен това имайте предвид, че когато децата си харесат някоя книжка, може дни и дори седмици наред да настояват да четете само нея – това не бива да ви притеснява, нормално е, изключително полезно е за мозъка на детето и (за щастие на родителите) винаги отминава. Понякога по-бързо, друг път – по-бавно :)

 

Пожелаваме ви приятно четенe!

А ако ви се иска да се посмеете на малко детски бисери, надникнете в статията ни "Детството е смях до сълзи" :)

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм