Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
22 януари, 2021 13:28
Мини Ти

Темата за приучаване към гърне е много щекотлива – някои майки започват да работят по въпроса съвсем рано (още през първите седмици или месеци) в стремеж към естествена бебешка хигиена (ЕБХ), други слагат бебетата си на гърне веднага щом започнат да седят стабилно, а трети разчитат на дечицата си сами да се освободят от памперсите, когато са готови, и не ги притискат по никакъв начин. Затова и първият от нашите 5 СЪВЕТА ЗА ПРИУЧАВАНЕ КЪМ ГЪРНЕ е:

1. Премахнете всякакво напрежение и чужди очаквания от себе си и спрете да се тревожите по този въпрос. Това кога едно дете ще спре да носи памперс е строго индивидуално, зависи много от самото дете и от начина на живот на семейството и не определя вас като родител. Психолозите отдавна говорят, че притискането на детето да направи нещо, преди да е узряло за него, може да доведе до по-сериозна травма, отколкото едно по-дълго задържане в бебешкия период. 

Възприело се е като правило, че (на физическо ниво) децата вече са способни да контролират мускулите, отговорни за изхождането, когато могат да изкачат без чужда помощ 10 стъпала. Това е подходящ момент да започнете опити за отказване от памперса.

 

2. Не възприемайте първото оставяне на детето без памперс като финално, а чисто и просто като опит, който може да бъде както успешен, така и неуспешен. 

В началото водете детето до гърнето през по-кратки интервали от време – 20-30 минутки – по малка нужда и когато успее да я свърши там, му обяснявайте, че се е справило чудесно, че точно това се прави на гърнето и че вече е голямо дете. Ако се напишка в гащите – а в началото това ще се случва много често – без да му се карате му кажете, че следващия път трябва да ви даде знак, за да го заведете на правилното място, и го преобуйте веднага, за да не стои мокро. 

За ходене по голяма нужда моментът се уцелва по-лесно като че ли – след хранене и след сън е най-подходящо да сложите детето на гърне. Както казахме и в началото на тази точка, ако в рамките на един-два дни не видите никакво подобрение (опит за стискане, даване на знак от страна на детето), спокойно може да определите опита за неуспешен и да отложите за малко по-късен момент. Нищо не трябва да стане на всяка цена.  3. Когато стигнете до етап, в който махането на памперса започне да изглежда близо (детето дава знак, че му се ходи по нужда, успява да стисне – дори да започне изхождането си, се сеща, че трябва да отиде на гърне, и се спира навреме), е добре съвсем да го махнете. 

Останете си вкъщи няколко дни, за да не се налага да обувате памперс за разходка, и постелете чаршафче протектор на леглото, за да можете да сложите детето да спи по гащи, без да се притеснявате за матрака му. Целта на това е да се избегне объркването – вие давате сигнал на детето си, че вече няма да му слагате памперс и то трябва да следи за изхожданията си, затова инцидентното обуване на пелени по каквато и да е причина ще забави процеса, защото то няма да знае дали трябва да се изхожда в пелените или не. 

 

4. Горната точка може да ви накара да се зачудите – но в такъв случай какво да правим през нощта, когато детето може да не се събуди, за да каже, че му се пишка? Имаме решение за вас – навивайте си аларма и ставайте да го изпишкате по един или два пъти на нощ, докато свикне да стиска и през нощта. Повечето деца дори не се будят – може да занесете гърнето до леглото им, нежно да ги вдигнете и сложите да седнат, да ги подканите да се изпишкат (без да пускате лампата) и после да ги върнете в постелята. Знаем, че това може да ви изглежда като голямо усилие от ваша страна, но ще ви бъде много полезно в дългосрочен план, защото може да ви отърве от нощния памперс много по-бързо и скоро, отколкото сте очаквали.5. Имайте предвид, че дори детето ви да се научи да ходи до тоалетната съвсем рано – преди навършване на 2-годишна възраст, да кажем – със сигурност поне веднъж ще преживее процес на регрес в това отношение. Нормално е – децата преминават през различни етапи на развитие, учат се да се справят с големи трудности (тръгване на ясла или детска градина, отделяне в самостоятелна стая, раждане на второ дете в семейството и т.н.) и първото умение, което обикновено бива засегнато от стреса, е изхождането. Това не бива да ви притеснява, нито да ви кара да върнете памперса! Дайте малко време на детенцето, не му се карайте, а му обяснявайте съвсем спокойно какво се е случило и че това не е страшно или непоправимо, и фазата ще отмине. Запасете се с повечко гащи, чаршафчета и търпение и всичко ще бъде наред!


И финално – не е отделна точка, но може да ви е полезно – твърдо вярваме, че книжките много помагат на децата да си обяснят как работи светът около тях. Ето няколко заглавия, в които е засегната темата за ходенето до тоалетната:

o   Арчи и гърнето

o   Каю: Време е за гърне

o   Чисти, спретнати и здрави 

(от поредицата „Защо? Какво? Как?“)

 

В случай че ви вълнува темата за това необходимо ли е да запознаваме малките деца със света на книжките, прочетете предходната ни статия: 5 причини да четем на децата си от ранна възраст :)

 

 

 

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм