Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
30 август, 2020 20:57
Мини Ти

Захранването на бебето е един момент, който почти всяка майка очаква с нетърпение – особено ако детето ѝ вече показва изявен интерес към храната. Според Световната здравна организация подходящо време за започване на захранване е между четвъртия и шестия месец на бебето – в зависимост от това дали то е на кърма или на адаптирано мляко, кога е започнало да седи по-стабилно, дали рефлексът за избутване с език е започнал да изчезва. 

Много майки предпочитат да се доверят на готови пюрета за захранването, защото приготвянето на различна домашна храна всеки ден им изглежда трудоемко – а то наистина е такова, особено когато имаш малко бебе, което изисква толкова много грижи и внимание! Затова днес ще ви дадем няколко идеи за бързо и лесно захранване – и то с храна, приготвена от вас.

Във всеки дом има един често подценяван уред, който обаче може да бъде изключително полезен – фризерът. Замразяването на продуктите е начинът за съхранение, който запазва най-голяма част от полезните вещества в тях – и това го прави подходящ метод за съхранение и на бебешката храна. За стратегията, която ще ви предложим, са ви необходими няколко формички за лед, прозрачно фолио, торбички за съхранение на храна, удобни пластмасови контейнери (от материал без Бисфенол А) или стъклени кутии, тенджера и пасатор. 

Стъпките са следните:

1. Отидете до пазара и купете свежи сезонни плодове и зеленчуци – в края на лятото и началото на есента те са в изобилие; измийте ги, обелете ги (ако е нужно) и ги нарежете на малки парченца.

2. Плодовете (предлагаме ви да се запасите с малини, боровинки, праскови, нектарини, круши, сливи) разпределете в кутиите, които сте подготвили, и им сложете етикет с име и дата – те са готови! Когато стане време да ги въвеждате в менюто на бебето, извадете кутията, с помощта на нож отчупете няколко парченца и ги сварете и намачкайте с вилица – вече разполагате с готово плодово пюре, което може да добавите и към прясно сварена каша от елда, просо, ориз, овес.

3. Зеленчуците (нашите фаворити за бебета са сладки картофи, тиква, моркови, тиквички, броколи, пащърнак, червени чушки) сварете поотделно във филтрирана вода и ги пасирайте с малка част от нея. Полученото пюре разпределете във формичките за лед, покрийте ги с прозрачно фолио и ги пъхнете във фризера за 8 до 12 часа. След това ги извадете и прехвърлете кубчетата в торбички за съхранение на храна, като надпишете всяка торбичка с име на зеленчука и дата на замразяване. Когато започнете да въвеждате зеленчуци в менюто на бебето, извадете 1-2 кубчета от избрания зеленчук, разтопете ги на водна баня, добавете малко кърма/адаптирано мляко/гхи и имате готово пюре! Малките размери на кубчетата ви позволяват да приготвяте малко количество пюре в началото на захранването, за да не изхвърляте храна, постепенно да увеличавате порцията на бебето, както и да създавате интересни комбинации, като подбирате по няколко кубчета от всеки зеленчук, който сте замразили. Може да добавяте зеленчуковите кубчета и към прясно приготвени варива (боб, леща, грах, нахут) или зърнени култури (пшеница, елда, просо, царевица, ориз, овес), за да предлагате на бебето си разнообразни ястия, както и да смесвате зеленчуковите му пюрета с намачкан жълтък, сирене, масло, когато дойде моментът за въвеждане и на животински продукти.

4. По същия начин като зеленчуците може да замразите и месни пюрета, от които да добавяте по мъничко в зеленчуковите по-нататък.

5. Когато бебето свикне с твърдата храна и стане време да му предлагате и по-разнообразни текстури, може да готвите веднъж или два пъти в седмицата бебешки манджи и от всяка да замразявате в малки бурканчета порции с етикети – по този начин винаги ще имате във фризера разнообразие от ястия, които да предложите на бебето, ако няма нищо сготвено в момента.

Този метод за подготовка – освен че спестява много време – е изключително полезен, ако захранването на бебето предстои да се проведе през късната есен или през зимата, когато няма голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. 

Освен изброените приспособления за приготвяне на храната, за захранването ще са ви нужни и високо столче за хранене, купичка и прибори (на нас фаворит ни е този бамбуков комплект със зайчета), лигавници – силиконовите с джобче са изключително удобни и спестяват доста време за чистене после, и голяма доза търпение и добро настроение. 

Успех!

 А ако сте на вълна - декориране и подготовка за посрещане на бебчо, ви предлагаме няколко свежи идеи за това как да направите пространството малко по-специално 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg