Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
6 юни, 2020 22:07
Мини Ти


Най-полезните продукти за новородено бебе

Още от самото начало на бременността си всяка бъдеща майка разбира, че я чака голямо пазаруване. Всички бебешки и детски магазини са готови да предложат своя списък за новородено бебе, съдържащ всичко необходимо за първите дни вкъщи – и тези списъци са полезни, особено ако обърканата мама няма кого да помоли за съвет. Работата е там, че покрай всичко полезно обикновено в кошницата за покупки се оказват и някои неособено потребни продукти или пък такива, които ще влязат в екшъна доста по-късно, т.е. няма нужда семейството да се екипира с тях от самото начало.

За да ви помогнем, с помощта на най-прясната мама в нашия екип съставихме списък с най-полезните неща за първите няколко седмици с малко бебе вкъщи: 


1. БОДИТА И ГАЩЕРИЗОНЧЕТА

Мъничките бебета спят през 80-90% от денонощието и през това време най-удобните дрешки за тях са целите – бодита или гащеризончета с копчета (в зависимост от сезона и температурата вкъщи). Комплектите от блузка и панталонки също са много сладки, но при новородените, които вдигаме, гушкаме, поставяме обратно в леглото има голям шанс блузката да се повдигне и да оголи кръстчето на детето, а това не е удобно нито за него, нито за нас. 

 


2. ЛИГАВНИЦИ

Нещо, за което почти никой не е подготвен, е връщането на мляко през първите дни, седмици, а в някои случаи – и месеци, от живота на детенцето. Храносмилателната система на новороденото бебе е незряла и затова повръщането на малко количество от изпитото мляко е напълно нормално и обикновено се случва доста често – при повдигане на детето, смяна на памперса, оригване, а при някои деца дори и докато детенцето си лежи в покой след хранене. За да не се налага пълно преобличане при всяко връщане на мляко (и повторна провокация на това явление от самото преобличане), е хубаво да се запасите с памучни лигавници, които да сменяте вместо дрешките на детето след повръщане. Те са особено практични и по-натам, когато започнат да растат първите зъбки и от устата на бебето почти постоянно тече слюнка.

 


3. ЧОРАПКИ

Новородените бебенца все още не могат да регулират телесната си температура, затова ръчичките и крачетата им най-често са доста по-студени от останалата част от тялото. Затова дори и бебета, родени през лятото, имат нужда от чорапки

 


4. МУСЕЛИНОВИ ПЕЛЕНИ

Муселиновите пелени безспорно са най-мултифункционалната вещ в дом с малко бебе! Могат да се използват като долно чаршафче или завивка, за попиване на кожата на бебето след баня, като подложка за преобуване или преобличане вкъщи или навън, за плътно повиване на неспокойно бебе, за подложка върху рамото на мама или тати, докато оригват детето и има шанс то да върне малко мляко, като завеса, която предпазва детето от слънцето по време на разходка с количката (малките бебета под 6 месеца не трябва да бъдат мазани със слънцезащитни продукти)... Приложенията им наистина са страшно много. А дори и когато бебето поотрасне, муселиновите пелени продължават да влизат в употреба – подходящи са за завиване на кукли, като завеска за куклен театър, лека завивка за самото дете в много топлото време, импровизиран лигавник, ако нямате друг подръка.

 


5. ОДЕЯЛО

Когато човек заспи, телесната му температура се понижава и му става студено – това е в пълна сила и за бебетата. Добре е винаги да имате одеялце подръка, за да завиете мъника, щом заспи. За предпочитане е съвсем малките бебета да бъдат покрити с тънко одеялце, през което да могат да се охлаждат, ако им стане прекалено топло. Оставете олекотените завивки за по-късен етап – те са твърде плътни и тежки и кожата на детето не може да диша под тях.

 


6. КРЕМ ПРОТИВ ПОДСИЧАНЕ

Кожата на новороденото бебе е изключително тънка и нежна – тя тепърва свиква с новите условия извън утробата и допира до памперса, урината и изпражненията е голямо предизвикателство за нея. След почистване на детето нанасяйте малко количество крем против подсичане, който да възстанови влагата в кожата и да я предпази от раздразнение.

 


7. ФИЗИОЛОГИЧЕН РАЗТВОР

Всеки ден с помощта на физиологичен разтвор и памуче се почистват очичките на бебето и кожата на лицето му, капва се по мъничко и в нослето, ако се е запушило, за да може секретът да се втечни и да излезе. Физиологичният разтвор е подходящ и за почистване на дупето на детето при смяна на памперс – той е много по-щадящ от повечето бебешки мокри кърпички на пазара и е добър вариант да го използвате, ако нямате възможност веднага да измиете бебето под течаща вода. 

 


8. НОЩНА ЛАМПА

Това може да изглежда странно в бебешки списък, но е изключително практично да имате нощна лампа подръка, особено ако кърмите детето си. Силната светлина ще ви разбуди и ще направи заспиването после по-трудно, затова винаги е по-добре да не пускате изобщо лампа по време на нощните ставания, но ако стаята ви е с плътни завеси или няма улични лампи близо до прозореца ви, движението в тъмното би било опасно. Затова е полезно да имате нощна лампа, най-добре с няколко степени на силата на светлината, която да ви ориентира къде се намира всичко, без да пречи и на вас, и на бебето.

 Това е нашата кратка селекция – надяваме се да ви бъде от полза. Пожелаваме ви прекрасни дни и спокойни нощи с малкото бебе вкъщи! ♡

 

Ако ви е любопитно да научите повече за развитието на малкото човече, вижте поредицата ни от статии за развитие на бебето.  

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм