Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
29 юни, 2020 10:32
Мини Ти

Как да избираме детски дрешки за всяка възраст и всеки сезон 

Бебешките дрешки – едно необятно море от възможности, пред което всяка майка може да се почувства объркана, особено ако се гмурва в него за първи път! Бодита, гащеризони, ританки, но кой размер, по колко броя от дрешка – въпросите са много, а ние сме тук днес, за да ви дадем най-простите отговори. Да започнем от самото начало – вие чакате бебе и се чудите с какъв гардероб трябва да го посрещнете.

Дрешки за спящи бебета (0-3 месеца)

Новородените бебенца правят основно три неща – спят, хапват и акат. Най-удобните дрешки през този период и за детенцето, и за майката са бодитата и гащеризончетата. Обличат се лесно, имат копченца отдолу, което улеснява смяната на памперсите, и тъй като се състоят само от една част, няма риск при гушване на бебето нещо да се извади и кръстчето да остане голо. През преходните сезони – пролет и есен, гащеризончето е напълно достатъчно облекло – в дома ви едва ли температурата е под 22-23 градуса, освен това когато бебето спи, е завито с пеленка или одеялце, така че повече от един слой дрешки не е необходим. През зимата е хубаво под гащеризона да има и боди. По време на най-големите жеги през лятото пък детенцето ще се чувства съвсем комфортно и само по боди – докато е съвсем мъничко, може да добавите чорапки на крачетата, особено ако са студени. Регулацията на телесната температура е несъвършена при бебетата, затова не е притеснително, ако ръчичките и крачетата им са хладни дори в по-топло време – обуйте им чорапки, а за това дали на детето му е студено следете по нослето. Ако и то е изстинало, значи ще е добре да облечете на човечето още една дрешка. Освен чорапките, много полезен аксесоар за най-малките са и памучните лигавници – новородените бебета често връщат мляко след хранене, особено след като се оригнат или докато ги преобувате. Много по-удобно е просто да смените лигавника, отколкото да преобличате изцяло детето заради малко повърнато мляко. Колкото до количеството дрешки, което да подготвите – няма смисъл да се запасявате с повече от 5 броя от всеки вид, особено ако разполагате със сушилня или пък бебето ви е родено през топъл сезон, когато изпраните дрехи съхнат бързо на простора. Най-малките размери се носят за наистина много кратко време, защото новородените бебенца растат като гъбки. 


Дрешки за любопитни бебета (3-6 месеца)

Около втория-третия месец бебето започва истински да се вълнува от света около себе си и да го изучава – най-вече от ръцете на мама или татко. То вече се усмихва, гука и иска да види всичко и тъй като не може само да стигне до него, се нуждае от вашата помощ. Затова и бодитата продължават да бъдат най-удобните дрешки за детето – с тяхна помощ избягвате постоянното изваждане на блузката и последващото загащване. Можете да ги комбинирате с панталонки през пролетта и есента, а през зимата да добавите отгоре и допълнителна блузка или жилетка. За лятото безспорно най-симпатични и комфортни са гащеризончетата с къси ръкави и крачоли. В тази бебешка възраст лигавниците все още са незаменима част от всеки тоалет – дори бебето вече да не повръща толкова, зъбките започват да го мъчат, а този процес обикновено е съпроводен със завидно количество лиги. 


Дрешки за седящи и пълзящи бебета (6-12 месеца)

Докато до шестия месец е възможно да положите бебето някъде и то да остане на същото място, след тази възраст много бързо ще забравите какво е това. Детето става все по-чевръсто, търкаля се, опитва се да сяда, бързо усвоява умение след умение и в един момент вече имате пълзящо човече, което самичко се придвижва насам-натам. В тази възраст и растежът вече не е толкова неудържимо бърз, така че ще има по-дълги периоди, в които бебето носи един и същи размер дрехи. Не купувайте предварително и не се запасявайте за следващия сезон – много често някои по-пухкави бебета дори отслабват малко, след като започнат да се движат по-активно (особено около прохождането), така че е напълно възможно детенцето да не промени съществено гардероба си в периода между 6 месеца и 1 годинка. След като започне да се изправя и да прекарва повече време в тази позиция, вашето пораснало бебе е готово и за по-специални тоалети – роклички за момиченцата и симпатични комплекти от две части за момченцата. Важно уточнение за родителите на пълзящи бебета – старайте се детенцето да е обуто винаги с дълги панталонки, за да не нарани коленцата си, докато изследва терена вкъщи или навън! Рокличките са чудесни за разходка с количката, но могат да спънат момичето, което устремено пълзи към следващата си цел.


Дрешки за ходещи деца (1-2 години)

След прохождането децата постепенно преминават към гардероб, който не се отличава съществено от нашия – в него има роклиполитенискипанталони – къси и дълги, дори и дънки. Удобното при детските дънки е, че обикновено имат опция за регулация с копчета в областта на талията, така че мъникът да ги носи възможно най-дълго време. Бодитата постепенно стават все по-ненужни, особено когато започнете да учите порасналото бебе да използва гърне. Много по-лесно е да го събуете бързичко, ако няма боди, чиито копчета да разкопчавате. За самото дете също е възможно да се събуе самичко, стига да не е облечено с боди. Известно предизвикателство през този период се крие в избора на обувки – детското краче расте изключително бързо, а е важно пред него в обувката да има между половин и един сантиметър място, за да му е удобно на детето. В началото може да се наложи да купувате честичко нови чифтове – на 2-3 месеца, но не се тревожете – и това е период, който ще отмине. След втората-третата годинка вече ще се случва детето да носи едни и същи обувки и повече от един сезон... стига приключенията да не им дойдат в повече (◕‿-)

 

Препоръчваме ви да погледнете и статиите ни за това как да се грижите за бебешките дрешки и какво означават символите на етикетите им.

Последвайте ни в инстаграм