Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
14 юни, 2020 08:42
Мини Ти

Вдъхновени от страхотните детски бисери, които ни споделихте в играта ни по повод деня на детето, събрахме на едно място най-забавните коментари, както и няколко изказвания на нашите деца. Ако искате да допринесете за селекцията ни с още смешки, ни пишете във Facebook страницата или на имейл info@miniti.bg

Приятно четене! 

Криси: Сещам се, че Мия (на 2 и нещо тогава) веднъж искаше да ѝ купя нещо, което се оказа, че го няма в магазина, и ми каза: „Тогава дай лети (солети) за сация (компенсация)“. Тя проговори рано и ползваше по неин начин доста сложни думички. На кръвта казваше „кръвщенец“, обичаше като чета статии от списания, да ѝ разказвам по картинките за какво става дума. И веднъж беше обяснявала на сестра ми как еди-си-кое от картинките е „модий“ (плазмодий), друго „тофка“ (пантофка за чехълче). Беше статия от National Geographic.

Ицко проговори по-късно и дълго време говореше по свой си начин: на какво казваше „кухо“, „нени“ на мен или аз, вместо „л“ казваше „р“. Имаше си собствена песен „Моят труч (ключ)“. Текстът ѝ беше „Моят труч, с него отручвам (отключвам) мота (моята) пещера“ и си го пееше постоянно.

 ✻✻✻

Рози: Питам Калина (на 2 години):

- Вкусно ли ти е?
- Вкусно ти е, много вкусна риба (говори за себе си във второ лице, т.е. вместо „аз“ казва „ти“).
- Това не е риба, това е пуешко.
- Харесваш тая пуешка риба!

- Как казва тати?
- Уфффффф! 

Имаше един период, в който описваше много неща с това, което не са. Например крокодилът в един пъзел беше „не е патенце“, езикът на хамелеона в същия пъзел беше „не е охлюв“, а книгите върху масата на картинката в една книжка – „не е ядене“.

В продължение на няколко дни Калина си пее упорито „Шалом, шалом“ и когато с баща ѝ я питаме коя песен е това, се усмихва загадъчно и продължава. Той започна да развива теория, че тя си припомня някакви източни мелодии от предишен живот (знам...), но в крайна сметка се оказа, че просто пее The Sound Of Silence... по неин си начин.

✻✻✻

Ето ги и вашите истории:

След първия ден в яслата питам дъщеря ми:
- Какво правихте днес? Хареса ли ти? Нещо казаха ли ти госпожите?
- Шшшшшшштттттт.

 

Имам 2 деца, Ивчо е само на 2м и тепърва ни предстоят смешките, но кака Миша (5г.) като беше малка, беше пълна с бисери, та и до днес, но вече не в произношението, а в разсъждението по сериозни теми. Ето и някои спомени от миналото:
Възглавница – уданица
Хавлия – вахлия
Приказка – клипазка
Кумчо Вълчо – Кунчо
Възклицание на радост – тику тику ля 
Крачета – калета

 

Братовчедка ми повтаряше „шамбакам“ и до ден-днешен не знаем какво е, но винаги се смеем.

 

Моят юнак все още е с ограничен списък думи, но любимото ми е, като види трамвай и каже „ба“ с един изненадан поглед.

 

Когато малкият видя братчето си за първи път, го посочи учудено и каза: „Бебето има пишка“.

 

Разговор с Мина на 3г.:
- Какво искаш за вечеря, миличко?
- Пържола?
- А каква? Пилешка или свинска?
- Смесена, мамо!

 

Тя често говори смешни неща, защото е точно в тази възраст (3 г.), но любимо ми е нещо от преди няколко дни. Казвам ѝ да си събере играчките, защото е хаос. Обаче тя не иска. Казвам ѝ, че няма да получи подарък за 1 юни, а тя ми отвръща, че щяла да каже на татко ми, дядо Пешо, да дойде и да ме набие по дупето, защото няма да ѝ купя подарък. 

 

Дъщеря ми като беше малка и четях стихотворение за музикалните инструменти и контрабаса и тя: „Аз знам какво е „кон“, но какво е „трабас“?“

 

Синът ми нарича шампоана „паника“, на момичетата вика „мацко“, а на мъжете „тате“.

 

Мамо, ти си най-послушната майка.

 

Даниела: Днес не съм спала на градината, защото не ни казаха да спим, а ни казаха „Приятна почивка“.Мамо, знам си трите имена, защото госпожата ми ги подсказа, ама си забравих двете, ще ми ги кажеш ли?

 

Готвим с Мина:
- Харесва ли ти да готвим, миличко?
- О, мамо, страхотно е, само че ми се повръща на очичките!

 

Влизаме с Ели в магазин и продавачката ѝ казва:
- Кажи, слънчице.
И Ели отговаря:
- Слънчице ☼

 

Работя и гледам съсредоточено в монитора.
- Мамо, ядосана ли си?
- Не. Работя и съм се замислила нещо.
- Изглеждаш ядосана, като си се замислила и като гледаш така, малко като крава.
На 2 и половина.

 

Имам дъщеря на 13 години със синдром на Даун. Когато ѝ казах, че съм бременна, тя ме погледна и измърмори: „Е, защо го правиш, бе жена?! Защо носиш бебета вкъщи?!!!“

 

Моята дъщеря като малка казваше „пенатъра“ на температура, „кърлежи“ на Кърджали и на баба Виолета викаше „баба въртолета“.

 

Моята дъщеричка е на 6г. Днес като всеки ден тренирам вкъщи, но преди да почна с гиричките, ходих да бягам. Връщам се и вземам гиричките и дъщери ми ме пита: „Мамо, ти с гирите ли ходи да бягаш?“

 

Моята дъщеря, когато беше малка, на дните казваше:
„Понеделник, вторник, средник, предник.“

 

Когато мамите отиват на масаж, Николчовците се разплакват. И после татитата успокояват дететата.

 

Моето момче е на 2 и нещо. Тъкмо открива думите! Като се радва от терасата на птиците, крещи с пълно гърло „цициии“. Сутрин ми носи чашката да си доизпия „каши“ (кафето), а иска да опита и от питието на тати „бири“.

 

Големият ми син /5 г./ дълго време казваше „камелкашил“, превод: Captain America’s shield /щитът на Капитан Америка/.  Голяма мъка беше, докато го разберем!

 

Когато дъщеря ми Рада беше на 4г, в градината и у дома се обръщаше често с „кукумааавка“(кукумявка). Веднъж госпожата я попитала какво означава това и тя отговорила, че тати така нарича мама. Това беше закачка от негова страна, разбира се.
И на горката госпожа ѝ се наложило да обясни на децата в групата, че кукумявка е „сладко малко бухалче“. Дълго време ме наричаше така, докато и баща ѝ не спря.

 

Казала на майка си, че ще дойде да ме покае – само тя си знае какво е имала предвид!

 

Тате, я брой до хикс!

 

„Бабо, тати гушса мама, като изгасят лампата“, казва моята внучка.

 

- Тази кака ми прилича на ръжена.
- Как така на ръжена?
- Ами виж каква е тъмна!

 

- Мамо, аз веднъж изпаднах в артишок!
- И какво е усещането?
- Ами, като да ядеш киви.

 

- Отиди да кажеш на тати, че много го обичам и го моля да ми направи едно кафе.
- Не, не мога да го кажа. Много е дълго.
- Добре, кажи му само най-важното.
- Дай кафе!
На 2 и половина.

Ако пък вашето детенце е още твърде мъничко, за да говори, ви предлагаме да погледнете новата ни статия на тема „Кои са най-полезните продукти вкъщи с новородено бебе“. 


Категории:

Последвайте ни в инстаграм