Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
27 януари, 2020 11:26
Мини Ти


Една вълнуваща година е вече зад гърба ви. Вашето малко бебе е пораснало и се е превърнало в човече, любопитно за всичко, което го заобикаля. И ако досега грижите ви са били основно по отглеждане му, то оттук нататък имате отговорната и нелека задача по неговото възпитание. Какви предизвикателства очакват вас и детето през следващите две години научeте от 3-та ни и последна статия от поредицата за развитие на бебето.  

Развитие на бебето  (част 3)

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 13 ДО 18 МЕСЕЦА

Вашето детенце е вече на годинка. Промяната в него е забележителна. От безпомощно бебе лека-полека мъникът се превръща в отделна личност със собствени желания, нужди и предпочитания. До момента вие сте тези, които ръководят, но оттук нататък детето става все по-придирчиво и иска да решава само за много неща. 

Малкото човече навлиза в стадий на отрицание. Започва да казва „не“ и да отказва всичко, което не му харесва. Това поведение може да е изпитание за вашето търпение, но всъщност е полезен процес, който помага на мъника да учи и да се развива. Едногодишното дете е истински малък изследовател, който с ентусиазъм се впуска в различни мисии и проучва всичко, което му е интересно.  Вашето бебче се е променило не само като поведение, но и физически. То най-вероятно е утроило теглото си, в сравнение с килограмите от раждането, а ръстът му също е с около 20-30 см повече. Фонтанелата би трябвало да се е затворила вече, а ако не е, не е повод за безпокойство, отворът ще е минимален и ще се затвори съвсем скоро (средно до 18-ия мес.). 

Порасналото бебе има обикновено две почивки за сън през деня, за около час, а нощният му сън е около 10-11 часа. 

На година и нещо детенцето умее да прави много неща. Може да сяда и да става от седнало положение без помощ, може да кляка, може също така да ходи с опора от предмет или човек. 

Имайте предвид, че самостоятелното прохождане е много индивидуално. Обикновено се случва между 12-ия и 18-ия месец. Всяко бебенце чувства само кога е готово да направи първите си крачки без помощ и не е необходимо да се опитвате да ускорявате този процес.  

Най-полезно за крачетата на детето е да ходи босо или по чорапки вкъщи до към 2-3 годишна възраст. По този начин стъпалото му се развива по-добре и се стимулира използването на мускулите на краката. Обувки са необходими само за разходките навън.  

Мъникът се развива не само физически, но и емоционално и психически. Показва предпочитания към определени хора, предмети и дейности и проявява страх при някои ситуации. Възможно е да започне да се срамува при общуване с непознати и да му е все по-трудно да се разделя с мама и тате. Помагайте му, като му давате необходимото време да свикне с хората, които не познава, след което то само̀ ще прояви интерес към тях.  

Мъникът употребява думичките, които има в запас по смисъл и общуването с него се улеснява. Често дечицата на година започват да използват и думи в съвсем кратки и прости изречения. Друго постижение, с което могат да се похвалят, са жестовете - помахване за „чао“, въздушни целувки и прочие. 

Мъникът на година може да хапва почти всичко. От сега нататък ще е добре да проявите постоянство и твърдост и да го предпазвате от вредни за него храни – шоколад или други готови захарни изделия, колбаси и т.н. Детето вече има достатъчно зъбки и може да дъвче (по-едро накълцана или намачкана с вилица храна, коричка хляб, бисквитка и т.н.). И ако имате търпение да не му помагате, с удоволствие ще опитва да се храни само̀ с лъжичка и да пие от чаша. На годинка и половина броят на хранения намалява до 4. 

Ако не сте започнали с опитите да приучите малчугана да ползва гърне, моментът да го направите е дошъл. Представете му го и поощрявайте и поздравявайте детето всеки път, когато го ползва по предназначение. Миенето на зъбките също трябва да се превърне в приятна рутина и ежедневен навик.Как да стимулирате развитието на бебето през този период?

✓ Осигурете достатъчно игри на открито, с които да развиете двигателната активност на мъника и да го закалите. 

✓ Подходящи за възрастта игри - подреждане на кубчета, пресъздаване на различни познати ситуации и действия (игра на магазин / доктор и т.н.), първи опити за рисуване върху лист хартия и др. 

✓ Говорете, колкото можете повече с детето, за да обогатите речника му.  Четете му подходящи за възрастта книжки. 

✓ Бъдете търпеливи и поощрете първите опити на мъника да бъде самостоятелен. 

  

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 18 ДО 24 МЕСЕЦА


Вашето пораснало бебе се превръща в малко човече с много умения и нови знания. То продължава да се развива и да усъвършенства всичко научено и усвоено до момента. Говорът му става все по-ясен, а желанието му за разговор все по-голямо. Детето вече ползва кратки изречения в речта си и общуването с него е все по-лесно и приятно. 

Малкото човече е любопитно за всичко, което го заобикаля. Не спира, обикаля вкъщи надлъж и нашир в проучване. Навън е способно да седи с часове и да обследва всичко – паднали листенца, пръчки, животни и т.н. Постоянно иска да споделя впечатленията си от видяното и преживяното. 

Желанието му да бъде самостоятелно расте. Възможно е да иска да се облича само и може да го направи, стига мама да има достатъчно време и търпение да го изчака :) Интересно му е да се храни само̀, макар и да му е все още сложно. Продължава да хапва по 4 пъти на ден и спи около 10-11 часа през нощта. Около 24-ия месец нощният сън може да стигне и до 12 часа. Изградете подходящ дневен режим, така че детенцето да има достатъчно физически игри и активности, както и време за хранене и пълноценна почивка. 


Около 24-ия месец е вероятно да станете свидетел и на първите прояви на капризи и „тръшкане“ на детето. Най-добрата реакция в случая е да успеете да потушите изблика в зародиш, за да не се стига до изпадане в истерия и неконтролируемо поведение. Ако все пак изпуснете момента, най-доброто решение е да отвлечете вниманието на мъника с нещо съвършено различно и интересно за него (необичаен предмет, занимание и т.н.) или просто да го гушнете и успокоите. Дългите речи, за това как е правилно да се държи детето, в такива моменти не работят и са напълно излишни. Разстроеното бебе само ще се почувства още по-объркано. Не забравяйте, че все пак вие сте най-добрият пример и можете със спокойствие да овладеете ситуацията. 

Много често нервниченето и истериите на децата се дължат на преумора, натрупване на прекалено много емоции или глад. Най-добре би било тези състояния да се избягват превантивно.  

Мъниците на годинка и половина започват да проявяват интерес и към деца на различни възрасти и търсят контакт и игра с тях. Какво да правите, за да насърчите развитието на детето през този период?

✓ Предложете му по-сложни играчки. То вече е готово за тях. Колички и влакчета с дистанционно, всякакви движещи се играчки, конструктори, кубчета и т.н. Играчките, наподобяващи музикални инструменти също са подходящи. 

✓ Организирайте срещи с други деца, за да свиква да общува и да играе в група.

✓ Развивайте двигателната активност на детето с различни игри и занимания (промушване през тунел, пълзене, катерене и т.н.).

✓ Научете го да хвърля и да хваща топка с две ръце.

✓ Четете подходящи книги на мъника и го включвайте в историята с въпроси и коментари.

✓ Ако детето постъпва нередно, обяснявайте му защо не е хубаво да прави така и какви са или могат да бъдат последствията от действията или думите му.

 

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 2 ДО 3 ГОДИНИ


Вашият пораснал мъник е вече на две години. Времето е минало без да се усетите, а вече имате до себе си едно малко интересно и забавно човече, което знае и може да прави толкова много неща. 

Порасналото бебе може да се облича и съблича само, може да ходи, да бяга и да подскача, може да се изкачва и да слиза по стълби, подражава на реални ситуации в игрите си, казва, когато му се ходи до тоалетна, може да си взима само̀ чашата или шишето и да отваря и затваря капачката му и т.н.  

Детето осъзнава кога е сгрешило в нещо и кога е направило нещо добро, заслужаващо похвала. На тази възраст то започва да формира представите си за правилно и неправилно. 

Мъникът обича да твори. На две се забавлява драскайки или рисувайки криви линии и други неопределени форми, а на три вече може да нарисува и човече, най-често глава с крачета и ръчички :)  На тази възраст детето може да се научи да ползва и детска ножичка. Забавлявайте се заедно като рисувате, режете и правите фигурки от пластилин.  

Често на тази възраст мъникът говори за себе си в 3-то лице, като се назовава с името си, с лично местоимение „Аз“ или с нещо друго, измислено от него. Речта му се обогатява ежедневно. Запасът от думички расте, като някои от тях използва активно, а на други знае значението, но не ги употребява. 

На две малчуганът не говори граматически правилно, но до третата година речта му търпи развитие. На три детето вече може да бъде убедено с думи, използва сложни изречения, задава въпроси и разказва. Не се притеснявайте, ако вашето детенце, все още не е проговорило. Някои деца трупат дълго време пасивен речник и се осмеляват да проговорят доста по-късно.  

Паметта на детето се е развила дотолкова, че то вече може да заучава кратки рими или песнички. Умее да играе и спазва правилата на елементарни игри. Например забавлява се с играта с пръсти „Дай бабо огънче“, както и запомня думичките ѝ. 

Двегодишното дете обича да имитира възрастните, както и наблюдавани сцени, когато играе. Учи се чрез подражание. Може да го видите да се грижи за малката кукла бебе, като ѝ говори, гушка и приспива, да лекува играчките си като доктор, да им предписва лекарства и т.н. 

Мъникът различава своята собственост от чуждата и не е много склонен да я споделя, даже напротив, в готовност е да си я брани :) 

Детето от 2 до 3 годинки търси независимост и обича да отстоява своето. Основно е ангажирано със собствените си нужди и желания. Не проявява особено търпение и не обича да чака. Не харесва забраните и на всичко казва „не“. Опитва се да се налага с капризничене и тръшкане. Добре ще е да не позволявате на детето да ви манипулира и да постига своето с подобно поведение. Трудно е, изисква постоянство и търпение от ваша страна, но си струва усилията. 

Опитвайте се да потушавате кризите още в самото им начало. Избягвайте строгите команди, забрани и дългите лекции, а вместо това отвличайте вниманието му с предлагане на алтернативи. Колкото и да ви е трудно, най-добре е да подхождате с любов и разбиране. 

Оставете детето да прави неща само̀. Купувайте му удобни дрешки от естествени материи, за да се чувства комфортно и удобно навсякъде и да може лесно да се облича и съблича без помощ. Не бързайте да се намесвате, а по-добре го попитайте дали има нужда от вас, и ако то желае, чак тогава му съдействайте. Какво да правите, за да подпомогнете развитието на бебето през този период?

✓ Стимулирайте творческата страна на мъника. Рисувайте, режете, моделирайте заедно, за да развивате фината моторика.

✓ Играйте на забавни игри с рими или песнички, като по този начин ще развиете паметта на мъника, както и способността му да следва и спазва правила. Примерни игри - „Дай бабо огънче“, „Иди си, ела си“, „Балонът се надува“ и т.н.

✓ Осигурете подходящи играчки за възрастта му – картинни мозайки с до около 12 части, строител, колело, шейна, различни топки, кукли, играчки-мебели и др. 

✓ Събирайте детето с други деца, подтиквайте го да общува с тях и да участва в колективни игри.

✓ Пейте, танцувайте, слушайте музика заедно, четете книжки и разказвайте истории.

✓ Спазвайте дневен режим с достатъчно време за разходки, игри, хранене и сън. Рутината носи спокойствие на детето и чувство за сигурност. 

✓ Проявете търпение и оставете детето да се научи да бъде самостоятелно – да се облича и храни само, да си мие ръцете и зъбите, да си обува/събува обувките и прочие.

✓ Опитайте се, чрез игра да научите мъника да познава цветовете, да различава големите от малките предмети, да брои и т.н.

✓ И най-вече показвайте на мъника, с внимание, думи и действия, колко много го обичате, за да отгледате едно уверено в себе и щастливо дете ♡ 

Научете повече за развитието на бебето от 7 до 12 месеца от предходната ни статия

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм