Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
27 септември, 2019 16:04
Мини Ти


Светът на всяка майка се променя от момента, в който хване в ръце малкото си съкровище. Новороденото бързо се превръща в център на внимание и обект на грижи и много, много любов. Всеки родител с интерес, възторг и вълнение наблюдава растежа на своето дете и неговите постижения. Какъв път изминава малкото човече от раждането си до 3 годишна възраст и какво може да очаквате от него ще научите от поредицата ни от статии за развитие на бебето

 Развитие на бебето (част 1)

 

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 0 ДО 3 МЕСЕЦА

Новороденото бебенце не се интересува много-много от заобикалящия го свят, а е по-скоро концентрирано върху собствените си усещания и нужди. Всяко неудобство, неразположение или потребност могат да го разстроят. А единственият начин да го покаже е като плаче. От друга страна, когато всичко е наред, то може да изкара часове в сладък сън (по около 18 часа на ден през първите седмици).  

Развитието на общата моторика и възприятията става постепенно. Лека-полека мъникът се научава да управлява тялото си. В началото това, което знае най-добре е да суче :) Новороденото не може да си контролира добре главата и почти постоянно държи ръчичките си в свити юмручета, но към 3-ия месец то вече изправя глава, когато е по корем и прави опити да управлява и ръцете си и да се опитва да хване различни предмети.

Още от раждането си бебето може да различава светлината от тъмнината, като прекалено силната светлина го дразни. В началото новородените виждат размазано и не могат да контролират добре очите си. Може даже да изглеждат кривогледи. Интересен факт е, че първият цвят, който бебето ще започне да различава е червеният. Към втората седмица детето постепенно започва да забелязва близки до него предмети (на около 20-30 см) и също така се научава да различава и да реагира на гласа на своите близки. На 1-2 месеца мъникът разпознава човешкото лице, а на 3 месеца вече се оглежда във всички посоки.

Слухът на бебето, както и всичко друго, се развива поетапно. През първите дни детето не чува добре, тъй като вътрешното му ухо е запълнено с течност, която постепенно се резорбира. Поетапно слухът се усъвършенства и мъникът започва да реагира на силен шум и понякога се стряска. Обикновено към края на 1-ия и началото на 2-ия месец детето започва да се успокоява и радва, когато му говорят или пеят. На 3-ия месец то видимо реагира с ентусиазъм, когато го занимават и му говорят.

Малкото бебенце е общително и дружелюбно и ще възнагради вашата любов, грижи и внимание със сладка усмивка още на втория месец. ♡

 

Какво да правите, за да подпомогнете развитието на бебето през първите три месеца?

✓ Правете редовно масаж и гимнастика на мъника.

✓ Разхождайте го на открито.

✓ Общувайте с него. 

✓Закачете цветни играчки над леглото и количката (към 2-ия месец бебокът ще започне да им обръща внимание). 

✓ Към 2-3-ия месец може да включите гумени, силиконови или текстилни играчки, които детето ще може да държи и стиска. 

  

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 4 ДО 6 МЕСЕЦА


Бебето расте с часове и неусетно се превръща в общително малко човече, което осъзнато се радва и търси контакт, внимание, игри и занимания.  В този период ще станете свидетел на първите постижения на вашето съкровище, което вече с интерес ще наблюдава заобикалящия го свят. 

Нервната система на детето се развива и много скоро опитите му да хване всяко нещо, което му привлече интереса се увенчават с успех.  И в повечето случаи предметите отиват право в устата :) В този период детето може да започне да показва предпочитание към определена играчка

През 4-ия месец бебетата обикновено започват да правят опити да се въртят, при легнало положение, от корем по гръб и да се опират на лакти. Ако им подадете ръце се опитват да се изправят в седнало положение. Тук вече става опасно оставянето на бебето без надзор на леглото или дивана. На 6-ия месец детето вече може да се обръща и обратно – от корем на гръб. 

Към 5-ия месец бебето отличава говора на своите близки и разпознава тона. Започва да има предпочитания към това с кого общува. Възможно е да капризничи, когато мама или тате се отдалечат от него. През този период детето е чувствително и понякога се плаши от непознати неща – нови хора, нови места,  даже и нови предмети.    

Около 5-ия месец малкото човече прави и първите опити да общува с думи :) Произнася първите си срички: „ма“, „ба“ „ау“ и други подобни :) Звукосъчетанията му са забавни и общуването с него става все по-интересно. На 6 месеца вече ще може да чуете и първите радостни викове на мъника. 

Часовете за сън на бебето намалят. Дремките през деня се ограничават до 2-4 (по около час-два), а нощният сън е около 10 часа. През 5-ия месец е възможно да се появят и първите млечни зъбки. 

През 6-ия месец бебенцата започват да се забавляват като разучават лицата на своите близки, също и собственото си отражение в огледалото.

След 5-ия месец обикновено започва и захранването на мъника и скоро бебето вече може да поема храни от лъжичка и да пие от чаша, когато я придържате. 

В 6-ия месец обикновено започват и първите опити на детето да стои седнало и да се придвижва с пълзене. Някои деца пълзят, като повдигат коремчето си от пода, а други се движат – влачейки се, като се изтеглят напред с помощта на лактите.  

 

Какво да правите, за да подпомогнете развитието на бебето през вторите три месеца?

✓ Продължавайте да правите редовно масаж и гимнастика на мъника.

✓ Разхождайте го на открито.

✓ Общувайте и играйте с него. Играчките от предходния период са подходящи, както и може би ще се наложи да си набавите чесалка /гризалка  за облекчаване на сърбежа от прорязването на първите зъбки. 

✓ Купете книжки с картинки и четете на детето или му разказвайте различни кратки истории. 

✓ Пейте му песнички и му казвайте стихчета. По този начин ще помогнете за обогатяването на речника му и за по-бързото проговаряне. 

✓  Играйте с мъника на игри с криене („ку-ку“ и др.) 

✓ Стимулирайте пълзенето, като поставяте любима играчка на разстояние от детето. ♡

 

Ако искате да научите какво означават символите на етикетите на бебешките дрешки (и не само), прочетете предходната ни статия. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм