Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
1 септември, 2019 22:22
Мини Ти


Бебешки дрешки: Какво означават символите на етикетите им?

Всяко бебенце има нужда от меко и удобно облекло и аксесоари. Мъниците растат с часове и купуването на много бебешки дрешки е безсмислено. Качествената материя и правилните грижи позволяват дрешките и текстилните аксесоари да се ползват дълго време и то не само от едно детенце. 

Всяка нова дрешка или аксесоар има етикет, на който със символи е обозначено как да се пере и поддържа. Знаем ли обаче какво точно означават тези знаци? Тук ще намерите кратко ръководство по разгадаването им. 

СИМВОЛИ ЗА ПРАНЕ

Преди да се заемете с прането на новите бебешки дрешки или аксесоари от текстил (пелени, одеяла, играчки и т.н.) винаги поглеждайте инструкциите за поддръжка и символите на етикета. Всеки етикет включва минимум четирите основни знака за пране, сушене, избелване и гладене.

   Знакът за машинно пране на устойчиви тъкани при нормален цикъл е този. Препоръчителната температура (винаги максимално позволената) обикновено е посочена вътре в него с точка или с градуси. Използват се една до шест точки (30 до 95°С) или директно се посочва максимално позволената температура. Ако не сте сигурни на колко градуса да пуснете прането, по-добре е да изберете по-ниска, отколкото по-висока температура. С една или две  линии под символа се показва подходящият цикъл на пране. Една линия означава средно до деликатно пране, като например цикъл за синтетични тъкани или лесна грижа. Двете линии са за много деликатно пране. 

 

СИМВОЛИ ЗА ЦЕНТРОФУГА И СУШЕНЕ 

Знакът за сушене е квадратче. 

   Квадратче с кръгче в него означава, че може да се ползва центрофуга и машинно сушене. С една до      три точки се отбелязва препоръчителната температура (ниска, средна и висока).  


СИМВОЛИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ

 Символът за избелване е триъгълник.

   Когато става въпрос за бебешки дрешки и аксесоари от текстил не препоръчваме да използването на   препарати за избелване на базата на агресивни химикали, даже и това да е позволено на етикета. Бебешката кожа е чувствителна и нежна и е възможно да предизвикат дразнене и алергии. Като алтернатива може да използвате други по-безвредни методи - сушене на слънце, сок от лимон или ябълков оцет, кислородна вода, сода бикарбонат и т.н.

 

СИМВОЛИ ЗА ГЛАДЕНЕ

Инструкциите за гладене се отбелязват с ютия. 

   Препоръчителната температура се посочва с една до три точки (ниска, средна и висока).


 

СИМВОЛИ ЗА ХИМИЧЕСКО ПОЧИСТВАНЕ

С кръг се обозначава, че е допустимо химическо почистване. 

   Химическо чистене не е "сухо пране", а почистване на текстилни продукти с химически разтворители, различни от вода. Препоръчва се за тъкани, които се повреждат при пране с вода или са по-деликатни и не може да се ползва перална машина и сушилня за дрехи. Буквите P и F показват какви разтворители могат да се използват при професионалното химическо чистене.

 

Ако ви е интересно да разберете как може да забавлявате бебета и малки дечица, прочетете предходната ни статия.

 


Категории:

Последвайте ни в инстаграм