Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
5 август, 2019 12:39
Мини Ти

За възрастните игрите са по-скоро забавление, но за децата те са начин да опознават света и да развиват своите способности и умения. Ако се чудите как да развличате вашето малко детенце тук ще ви дадем няколко идеи за прости, но весели и полезни игри и занимания за бебета.

Как да забавляваме малкото дете: 15 игри и занимания за бебета

 

Сетивата на бебето продължават да се развиват и след неговото раждане. Зрението и слухът на новороденото не са докрай развити за разлика от усещането му за допир и обонянието. Ето защо в първите месеци най-добрата играчка за него сте вие самите. За бебенцата всичко е ново и интересно. Вниманието им се задържа лесно, но пък обикновено за кратко и бързо се отегчават. За щастие има доста игри и занимания за бебета, с които може да забавлявате мъника и да го заангажирате за по-дълго време.

 1.   Говорете на бебето

В края на втората седмица бебето спира да плаче, когато му говорят. Още от утробата е свикнало с гласа на мама, а постепенно привиква и към този на таткото и тяхната реч го успокоява и забавлява. Говорете му с любящ, мил и спокоен тон. 

  

2.   Смешни физиономии и звуци

Добри ли сте в смешните физиономиии и в издаването на интересни звуци? Бебенцата обичат да се взират в лицата на своите близки, да слушат различни, странни и непознати за тях звуци. А на втория месец започват и да раздават усмивки. Експериментирайте пред мъника и като нищо ще го разсмеете. Ще иска да повтаряте докато му омръзне забавната физиономия/звук. А ако може нищо чудно да се опита и да ви имитира. 

 


3.   Допир и усещане

Усещането за допир се развива още от утробата на майката. Дайте на бебето възможност да пипа и изучава безопасни предмети от вашия дом с различна текстура (платове, кутии, дрехи и т.н).  

 

4.   Пеене и рими

Припомнете си любими детски песнички и стихотворения и се позабавлявайте с мъника. Песента действа успокояващо на бебенцата още в края на четвъртата седмица. А детските стихчета ще помогнат за езиковото развитие на мъника. 

 


5.   Четене 

Вземете бебето в скута си и му четете по възможно най-артистичния начин, по който можете. Даже и да не разбира какво му разказвате начинът, по който го правите ще го накара да слуша с интерес. Показвайте му картинки и му обяснявайте с ваши думи какво се случва. Бебенцата обичат рутината. Възможно е да харесат една книжка и да искат да им я четете отново и отново. 

 

6.   Звуците като забавление

Слухът на малкото бебе е по-развит от зрението. Детето се обръща на звуци и реагира по някакъв начин. Някои звуци могат да бъдат много забавни за мъника. Шум от късане на хартия, шумолене на торбичка, почукване, потракване с дървена лъжица върху тенджера и т.н.    

 


7.   Музика и танци

Повечето бебета обичат музиката. По-големите даже се опитват да усетят ритъма, поклащайки се с вълнение. А най-малките ще са във възторг ако танцувате заедно. Сложете бебето на рамото си, пуснете си любима музика и танцувайте. Може да танцувате срещу огледало, така забавлението ще е още по-голямо за малчугана. 

 

8.   Местете шезлонга на бебето на различни места вкъщи

Бебешкият шезлонг е практична и полезна за родителите вещ. Местете детето с шезлонга там където сте вие, така то ще бъде съпричастно към дейностите, които правите. Ще му е интересно да ви наблюдава как готвите, подреждате леглата, гладите и т.н.  

 


9. Самолетче 

По-големите бебенца обожават играта на самолетче. Легнете на пода по гръб, вдигнете крака, свийте колене и поставете отгоре бебето. Друг вариант е да се изправите и да издигнете с ръце бебето над главата си.  

 

10. Игра с тенджери и тигани

Много родители се притесняват дали са осигурили достатъчно играчки за децата им. В интерес на истината най-малките обичат по-опростените играчки, а още повече и предмети, с които „играят“ мама и тате, като тенджери, тигани, черпаци и т.н. Подсигурете на бебето няколко безопасни предмета и му дайте възможност да го проучи и поиграе с тях. 

 


11. Сапунени мехурчета  

Бебетата обичат да гледат сапунени мехурчета. Ако сте на открито може да прекарате известно време в това забавление, а мъникът ще се опитва да хване с ръце сапуненото балонче.

 

12.   Игра с криене

Играта с криене е изпитан начин за забавление на мъници. Бебенцата обичат да виждат как нещо изчезва и после се появява изненадващо. Покрийте лицето си с длани и след това се покажете или пък се скрийте се зад стена или одеяло.  

 


13. Игри с вода

Прекрасен начин да занимаете по-големите бебенца (над 1,5 год.). Напълнете съд с вода и позволете на детето да бърка вътре, да си пъха крачетата, да поставя различни играчки – лодки, патета и т.н. 

 

14. Строене и събаряне на кула 

Повечето бебенца (над 6-7 мес.) обожават да наблюдават как строите кула от кубчета или други предмети и после с един замах да им дадете да я съборят. Ще ви карат да го правите отново и отново.

 


15. Различни гледки и преживявания

Колкото повече време прекарвате на открито и по възможност в близост до природата, толкова по-добре. Новите гледки са незабравими преживявания за малките дечица. Паркът, зоологическата градина, планината или плажът са цял един нов свят за мъниците. 

 

Чудили ли сте се някога какво може да подарите на някой мъник? Вижте нашите 30 предложения за подарък за бебе.Категории:

Последвайте ни в инстаграм – @miniti_bg