Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
3 май, 2019 18:30
Мини Ти

Кърмене - Факти и практични съвети 

Може би сте наясно относно преимуществата на кърменето и знаете, че това е най-естественият начин на хранене за едно бебе. В тази статия ще отговорим на някои често срещани въпроси, както и ще дадем няколко полезни съвета, които ще ви помогнат при кърменето на вашето бебче. 

Появата на вашия мъник е вече факт. Всички ваши близки са си отдъхнали и успокоили или пък вече празнуват радостното събитие. И въпреки че най-трудното е минало и раждането е вече зад гърба ви, вие се изправяте пред доста нови проблеми – физически дискомфорт, свързан с физиологичните промени (независимо дали раждането е било естествено или планирано), вълнение, безпокойство и много въпросителни (особено при първо раждане), относно това как да се грижите за мъника - как да го обличате, къпете и кърмите и т.н. Тук ще отговорим на най-често срещаните въпроси във връзка с кърменето на новороденото.

 

ЗАЩО Е ДОБРЕ ДА СЕ КЪРМЯТ ДЕЦАТА? 

 

 • Вашата кърма е специална и е съобразена изцяло с нуждите точно на вашето бебе. Във времето, тя ще променя състава си и ще дава на детето това, от което има необходимост в дадения момент. В първите дни бебето няма нужда от много храна, затова и кърменето започва с коластра - жълтеникава течност, доста по-гъста и наситена от млякото по вид и състав. 
 • Кърменето спомага за възстановяването на майката след раждането. Накратко, когато бебето суче, мускулите на стените на матката се свиват и постепенно възвръщат нормалните си размери. Усещането е като лека контракция.
 • Кърмата предпазва детето от заболявания.
 • Кърменето намалява вероятността от поява на раково заболяване на гърдите, матката и яйчниците.
 • При кърмените бебенца стомашните разстройства са много по-малко, в сравнение с тези на изкуствено хранене. Факт е, че майчиното мляко е винаги чисто.
 • Кърменето спестява време и средства.
 • Кърменето задоволява инстинкта за сукане на бебето и спомага за правилното развитие на зъбките и челюстта.

Поздравяваме ви, ако сте взели решение да храните по този начин детето си!

Тук обаче ни се иска да изясним, че образуването на кърма зависи изцяло от работата на жлезите, а не от желанието на майката и ако при вас този процес не се получи, то има хиляди други начини, с които може да покажете вашата грижа и привързаност към бебето :)

 

КОГА ЩЕ МОЖЕ ДА КЪРМИТЕ?

И така, ако сте решили да кърмите, сигурно ви интересува кога ще може да го направите. Обикновено в първите 2-3 дни ще започне да се отделя коластра. А самото, така наречено, „зряло мляко“ идва по различно време и по различен начин при всеки, в повечето случаи - до седмица след раждането на детето.  Млякото е по-рядко от коластрата, защото съдържа по-голямо количество вода и е леко синкаво на цвят.

В случай че сте в една стая с вашето бебенце, можете да направите опит да го накърмите в първите няколко часа след раждането. Честото кърмене, при поискване, ще даде възможност на детето да поеме достатъчно количество коластра и ще стимулира отделянето на кърма. Добре е да третирате гърдите с подходящ крем за зърна, за да предотвратите раздразнения. В първите дни е много вероятно да изпитвате напрежение и болка в гърдите. Препоръчваме ви, особено ако бебенцето не е при вас и нямате възможност за гъвкав режим на хранене, да имате помпа за кърма (без значение механична или електрическа), за да може да изцеждате и да облекчавате дискомфорта. Топъл душ или вана също биха помогнали, но в болницата, най-вероятно, няма да имате възможност за това. Доста лекари съветват кърмата, която е останала след кърмене, да се изцежда, за да се стимулира отделянето на мляко.

В повечето болници в България бебенцата се настаняват в общо помещение, а не при майките. Детето се носи на майката на определени часове или при поискване. Също така, в родилните домове обикновено захранват/дохранват бебенцата с адаптирано мляко при по-строг режим, по часовник, на около 3 часа. Ако и при вас е така, не се притеснявайте, това няма да попречи на кърменето. Все пак в днешно време престоят в болницата, ако няма усложнения, е кратък (от 3 до 5 дни) и след като се приберете вкъщи, ще имате достатъчно време и условия, за да установите по-гъвкав режим на хранене и да се стимулира отделянето на кърма. 

 

КОЛКО МИНУТИ Е НОРМАЛНО ДА ПРОДЪЛЖИ КЪРМЕНЕТО НА ЕДНО ХРАНЕНЕ?

В първите 3 дни е достатъчно да кърмите по 5 минути на всяко хранене и постепенно да увеличавате. Да кажем на 4-5-ия ден по 15 минути, а след още няколко дни по 20 минути. Обикновено 20 до 30 - максимум 40 минути са достатъчни на бебето, за да задоволи глада си. 

 

КОЛКО КОЛИЧЕСТВО КЪРМА ТРЯБВА ДА ПРИЕМА ДЕТЕТО ДНЕВНО? 

Всяко дете има различни потребности, но в повечето случаи, след първата седмица, около 700-800 мл кърма дневно е напълно достатъчна. 

 

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИЗГРАДИ СТРОГ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ?

 В близкото минало се препоръчваше новороденото да се храни на всеки 3 часа през деня и на 4 часа през нощта. Днес експертите по детско хранене поддържат тезата, че е добре да се спазва гъвкав режим или бебенцето да се храни винаги, когато е гладно и само̀ поиска. Първоначално това може би ще се случва 10-12 пъти в денонощието, а в последствие, постепенно, кърменията ще намаляват. 

 

КАК ДА СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ КЪРМАТА Е ДОСТАТЪЧНА ЗА БЕБЕТО?

 • Най-добрият критерий е увеличаването на теглото на бебето и настроението му. Ако на месец детето наддава от 500 г нагоре и след кърмене е доволно и спи спокойно около два часа, значи е добре нахранено и кърмата му е достатъчна. 
 • Ако загубеното тегло, по време на болничния престой, се възстанови в рамките на 10-тина дни от раждането, няма повод да се притеснявате относно това, дали майчиното мляко задоволява нуждите на вашето бебе.
 • В случай че кърмачето се изхожда (около 2-3 пъти дневно) и изпишква редовно (около 6-8 мокри памперса дневно), значи всичко е наред и кърмата е достатъчна. 

 * Ако се интересувате от повече подробности, много болнични заведения и организации предлагат безплатни консултации по кърмене – на живо, по телефон, даже и по скайп. Например Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“, консултативният кабинет по кърмене към СБАЛАГ Майчин дом и доста други. 

 

НЯКОЛКО ПРАКТИЧНИ СЪВЕТА ЗА ФИНАЛ 

 • Настанете се удобно. Все пак кърменето отнема между 20-40 минути и ако чувствате дискомфорт лесно ще си предизвикате схващане на гърба, врата или ръцете. 
 • Подсигурете опора за ръката, с която държите бебето. Това може да бъде възглавница или друг предмет, който мислите, че може да ви е полезен за това. 
 • Посетете тоалетната преди да започнете.
 • Пригответе си чаша вода или друга течност в близост.
 • Може да си подготвите интересна книжка или дистанционно подръка. Кърменето е любимо занимание на повечето бебенца и по време на хранене те са спокойни и доволни. Възползвайте се :)

 

Ако ви вълнуват въпроси, свързани с облеклото на бебето и се питате има ли значение материята, може да научите доста от предходната ни статия: "Кои са подходящите материи при бебешките дрешки за момче?

Категории:

Последвайте ни в инстаграм