Абонамент:

Мини Ти Блог

Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡

Мини Ти Блог | Научи повече за бебето, раждането и още куп вълнуващи бебешки теми в блога на онлайн бебешки магазин Мини Ти ♡
28 ноември, 2019 09:21
Мини Ти


Периодът от 7 до 12 месеца е особено вълнуващ. Малкото човече расте с бързи темпове и общуването с него става все по-интересно и забавно. Какво се случва с детето през този период? Как се развива, какво е нормално да може прави и какво не? Научете повече от статията ни "Развитие на бебето" - част 2

Развитие на бебето (част 2)

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 7 ДО 9 МЕСЕЦА

Вашето бебенце навлиза във вълнуващ период. То вече е човече, с което може да се общува по-лесно. Познава името си и се обръща при повикване. Седеммесечното бебе произнася различни звукосъчетания, но все още не може да говори, но пък знае добре какво означават доста думи. Разбира значението на думата „не“. Около 9-ия месец е много вероятно мъникът да ви зарадва с първите думички, като „мама“ или „тате“.

Бебенцето обожава да играе с близък възрастен и търси с желание компания. Стои седнало без проблем, обръща се от корем по гръб и обратно. Придвижва се с пълзене до желано място или играчка.  Все по-трудно става да оставите мъника на едно място. 

Зрението на детето се усъвършенства и може да забелязва дребни предмети. Любопитно е за всичко около него и изисква постоянно внимание и наблюдение. На този етап е добре да обезопасите дома си, така че експедициите на малкото човече да минават безаварийно. 

Скоро започват и първите опити на бебенцето да се изправя на крака, като се придържа някъде. Около 9-ия месец детето прави опити да ходи ако го държат за ръце или ако има опора - маса или друг неподвижен предмет.  

Дневният сън намалява до около 13 часа, а хранителното му меню се обогатява с всяка изминала седмица. Около 7-ия месец се появяват първите зъбки, които е добре почиствате, за да изградите този полезен навик при мъника.  


Как да стимулирате развитието на бебето през този период?

✓ Правете редовно масаж и гимнастика, за да подпомогнете развитието на моториката на детето. 

✓ Учете го да прибира играчките си в кош или кутия. 

✓ Играйте на криеница с него. 

✓ Опитвайте се да развивате и обогатявате речта му, като назовавате предметите около вас или обяснявате история по картинки. 

✓ Предложете различни интересни играчки или безопасни предмети от всекидневието ви. 

 

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО ОТ 10 ДО 12 МЕСЕЦАМъникът става все по-подвижен и любопитен. Пълзи активно навсякъде, изправя се от опора и може да ходи, ако се придържа за някого или нещо. Много скоро, обикновено около 12ия месец, ще станете свидетел и на първите му самостоятелни крачки. Повечето бебета прохождат около 12-15ия месец. Имайте предвид, че всички деца се развиват различно. 

Речта на малкото човече продължава да се развива и обогатява. То общува с желание. Разбира по изражението и тона кога мама е доволна от него и кога не :)

Около 11-12ия мес. детето ще изрече и първите си осъзнати думи.  Развитието на всяко дете е индивидуално и ако при вашето проговарянето се бави, не се притеснявайте излишно. Ако детето чува добре и може да издава звуци в един момент ще започне и да говори. Добре е да подпомогнете процеса с активности като песнички, стихчета, разкази по картинки. Мъникът обича да му се чете и разказва. Децата на тази възраст харесват рутината и повторенията. Възможно да иска от вас отново и отново да повтаряте една и съща история, приказка или стихче :)


Детето се интересува от всичко и обича да се чувства приобщено към това, което вие правите. На този етап, то вече разбира прости въпроси като „Къде е прахосмукачката?“ и е повече от доволно да помогне и да посочи търсения от вас предмет. Включете мъника в лесни дейности, като го помолите, например, да ви подаде памперс или нещо друго и ще се убедите с каква сериозност и желание то ще го изпълни.  

Моториката на 10-12 месечното бебе също е вече доста по-развита. То може да поставя предмети един върху друг, строи кула от няколко кубчета, поставя фигурки на липсващото място, разиграва действия, които е наблюдавало - кара кола, грижи се за кукла – храни я, приспива я и я разхожда :) 

В периода от 10ия до 12ия месец дневният сън на детето намалява. Ще трябва да планирате повече време за разходки и игри на открито. Един – два часа на ден са достатъчни на мъника, за да си почине и да се зареди с необходимата енергия. 

Зъбките на детето стават все повече. Най-вероятно към края на първата година ще може да се похвалите с около шест зъба. Използвайте гризалки и охлаждащи гелове, за да облекчите дискомфортът при прорязването. 

Добре е да започнете да учите вашето пораснало вече едногодишното бебе как да използва четката за зъби и също така за какво служи гърнето. Всякакви трикове, за които се сетите, за да направите тези дейности по-интересни и привлекателни ще са от полза :) 

По отношение на храненето менюто ще става все по-богато. Подходящ е честият прием на разнообразни храни в малки количества през целия ден. Мъникът вече ще може да пие от чашка, ще се опитва да се храни сам с лъжичка, ще може да държи в ръка и да хапва от бисквитка или коричка хляб. 

От годинката нататък започва дългият вълнуващ и отговорен период на възпитание на детето. 

Какво да правите, за да подпомогнете развитието на бебето през този период?

✓ Старайте се да установите и спазвате балансиран и здравословен режим – достатъчно време за сън и почивка, хранене в определени часове и разходки и игри на открито. 

✓ Осигурете на детето играчки за подобряване и развитие на моториката, като кубчета за нареждане, играчки за влачене, дървени дъски за поставяне на липсващи елементи и т.н. 

✓ Обличайте детето с удобни дрешки, за да има повече свобода на движенията. 

✓ Оставяйте мъника да играе така, както иска, независимо дали ползва играчката правилно и по предназначение. Въздържайте се да го наставлявате за всичко. 

✓ Събирайте детето един-два пъти седмично с други деца, за да стимулирате общуването и да засилите постепенно интересът му към игра в група. 

✓ Танцувайте заедно под ритъма на любима музика. ♡

 

Ако сте пропуснали първа част от поредицата ни за развитие на бебето и сте любопитни какво се случва с мъника през първите месеци, прочетете оттук.  

 

Категории:

Последвайте ни в инстаграм